Wykonanie
Z racji tego, że zostało jeszcze trochę
drożdży - padło na buchty. Kiedyś spróbuję zrobić z
mąki pełnoziarnistej, ale jak na razie trzymam się po raz kolejny przepisu (zamieniając
mleko na
napój sojowy) :)Od pewnego czasu przymierzam się do "skarmelizowania" jakichś
owoców, macie jakieś rady jak dobrze to zrobić? :)
Naturalny
napój sojowy bez
cukru jest produktem w 100% roślinnym. Nie zawiera
białek mleka krowiego, laktozy, glutenu i pszenicy. Jednocześnie jest źródłem wapnia oraz zawiera witaminy B2, B12 i D."Składniki:100ml
mleka (u mnie
napój sojowy Alpro)20g świeżych
drożdży3 łyżki
cukru trzcinowego250g
mąki pszennej1
jajkoszczypta
soliPrzygotowanie:
Mleko podgrzej wraz z
drożdżami do czasu, aż będzie letnie (nie gorące, bo
drożdże się sparzą i nie będą pracować!). Następnie dodaj tę
mleczną mieszankę do miski z
cukrem mąką,
jajkiem i
solą. Wyrób całość na jednolite, elastyczne ciasto, podziel je na 8 równych części i każdą z nich uformuj na kształtną kulę. Przełóż je do naczynia przeznaczonego do gotowania na parze, przykryj ściereczką i pozostaw do napuszenia na ok 15 minut. Po upływie tego czasu gotuj je na parze przez ok 20-25 minut."