Wykonanie
Maminy sernik na nasze wspólne imieniny, które będą jutro (Aleksandry i Sandry). Mam gotowe śniadanie :)
Słyszeliście o miodzie Manuka? Mama zamówiła go dla
Ninki, ale niestety...[*] Będziemy go teraz testować i zobaczymy, czy faktycznie ma takie właściwości :)
Miód z krzewu Manuka jest wytwarzany w Nowej Zelandii przez pszczoły, które odżywiają się
nektarem kwiatów Leptospermum scoparium czyli właśnie
Manuki. Nowa Zelandia znana jest jako
kraj wyjątkowo czysty, mający unikatową roślinność. Jest to jedyne miejsce na świecie, w którym możemy znaleźć krzewy
Manuki.
Właściwości
miodu mają ścisły związek z tym, z jakich roślin jest on wytwarzany. Tak samo jest w przypadku
miodu Manuka.
Nektar kwiatów
Manuki zawiera substancje, które zamieniają się w methylglyoxal. Do przemiany dochodzi zarówno w organizmie pszczoły, podczas transportu
nektaru do ula, jak i podczas procesu dojrzewania
miodu.To właśnie methylglyoxal został przez naukowców uznany za główny, aktywny składnik znajdujący się w miodzie Manuka. Badania nad tym prowadził prof. Thomas Henle z Politechniki Drezdeńskiej. Analizował on m.in. skład i właściwości
miodu Manuka. Prof. Henle to jeden spośród czołowych badaczy żywności na świecie. Na podstawie jego badań możemy stwierdzić, że jedynie methylglyoxal jest źródłem trwałej, dobroczynnej aktywności
miodu. Pod pojęciem aktywności trwałej rozumiemy taką aktywność, która nie wynika z nadtlenku wodoru i jego zawartości z miodzie. Warto też odnotować, że methylglyoxal w znaczących ilościach występuje jedynie z niektórych miodach Manuka.Spożywanie
Miodu Manuka może korzystnie wpływać na stan organizmu człowieka:Zdaniem prof. Thomasa Henle
Miód Manuka działa korzystnie na układ pokarmowy.Według nowozelandzkiej rządowej agencji badawczej Crop & Food Research Institute
miód ten pozytywnie wpływa też na mechanizmy obronne organizmu znajdujące się w jelitach i zwiększa liczbę pro biotycznych bakterii jelitowych.Dodatkowo,
miód Manuka pozytywnie wpływa na stan skóry.Te szczególne właściwości
miodu Manuka wynikają z wysokiej zawartości methylglyoxalu. Składnik ten nie występuje jednak w każdym miodzie w takim samym stężeniu. Zawartość substancji może się różnic pomiędzy poszczególnymi partiami
miodu. Dlatego Manuka Health szczegółowo bada każdą partię
miodu, aby sprawdzić zawartość methylglyoxalu.Źródło