ßßß Cookit - przepis na Chłodnik truskawkowy ze szparagami

Chłodnik truskawkowy ze szparagami

nazwa

Wykonanie

Za oknem skwar a w domu jak w piekarniku. Chodzi wiatrak, ale mieli rozgrzane powietrze dając niewiele ukojenia. W takie dni nie chce się ani gotować ani nawet jeść. A przecież nie samą wodą człowiek żyje.
Doskonałym pomysłem na taki czas jest chłodnik . Najbardziej popularny jest chyba buraczkowy, ale nie warto poprzestawać tylko na nim. Wykorzystajcie inne warzywa i owoce do przygotowania pysznych, zimnych zup, które doskonale orzeźwiają dostarczając jednocześnie sporo witamin i energii.
czas przygotowania: 15 minut + czas chłodzenia
składniki na 2-3 porcje:
CHŁODNIK - ok. 300 g dojrzałych truskawek
ok. 150 ml soku z pomarańczy
kilka/kilkanaście liści bazylii
8 kropli sosu piri-piri
1/2 łyżeczki miodu naturalnego, użyłam wielokwiatowego
2 szczypty soli, dodałam himalajską
2 łyżeczki soku z cytryny
szczypta skórki otartej z cytryny
kilka łyżeczek gęstego jogurtu naturalnego - można pominąć
SZPARAGI - 1/2 pęczka cienkich zielonych szparagów
6 łyżek oleju rzepakowego, uniwersalnego, z zarodków rzepaku
kilka liści bazylii
do smaku - sok z cytryny, miód, odrobina cukru, sól, pieprz kolorowy mielony
Jak zrobić chłodnik z truskawek?
CHŁODNIK - opłukane i dobrze osączone truskawki zblendowałam na gładko ze świeżo wyciśniętym z pomarańczy sokiem, dodając ostry sos piri-piri, bazylię, miód, sok i skórkę z cytryny, sól a na koniec nieco jogurtu. Schłodziłam.
Zobacz przepis na Chłodnik brzoskwiniowy z grzankami
SZPARAGI - szparagi opłukałam i osuszyłam. Były cienkie więc ich nie obierałam. Odłamałam tylko twardsze, dolne końce. Żeby to zrobić trzeba wziąć szparaga w obie dłonie trzymając za końce i powoli wyginać. Mniej więcej w 1/3-1/4 wysokości od dołu szparag powinien pęknąć i przełamać się. Dolne części można wykorzystać do gotowania wywaru.
Górne części pokroiłam na kawałki ok. 1 cm zostawiając w całości główki. W rondlu rozgrzałam 1 łyżkę oleju i podsmażyłam szparagi dodając kilka kropli cytryny oraz odrobinę soli i pieprzu. Smażyłam tylko kilka chwil żeby warzywo straciło surowość, ale pozostało chrupiące.
1/3 odłożyłam do dekoracji a 2/3 przełożyłam do rozdrabniacza. Dolałam resztę oleju, trochę bazylii i zblendowałam. Doprawiłam do smaku odrobiną soli, pieprzu, miodu i soku cytrynowego. Sos powinien być gęsty, ale nieco lejący.
Zimny chłodnik truskawkowy rozlałam do miseczek. Posypałam kawałkami podsmażonych szparagów i polałam zielonym sosem. Na upalny dzień nie ma nic lepszego niż coś takiego!
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2015/06/chodnik-truskawkowy-ze-szparagami.html