Wykonanie
Dzisiaj placki na śniadanie a to znaczy tylko tyle, że będzie pysznie. Tylko tyle i aż tyle. Placuszki są puszyste, delikatne a polane słodkim,
owocowym sosem bardzo smakowały wszystkim domownikom.Nasze ulubione placki to od zawsze Placki z
jabłkami - te smażę najczęściej i to nie tylko na śniadanie. Ale dzisiaj zrobiłam inne, chociaż równie pyszne!

Placuszki goszczą u nas dość często. Robię je przeważnie w weekendowe poranki kiedy mamy czas na wspólne śniadanie. Wykorzystuję składniki jakie akurat mam w domu bo można je robić z
serem białym, na
kefirze, na
maślance, z
drożdżami albo
proszkiem do pieczenia. Często dodaję do środka jakieś inne składniki takie jak
orzechy czy
mak. Najczęściej jednak lądują w nich
owoce tak jak np. w Plackach z
borówkami . Możliwości jest wiele a zawsze wychodzi smacznie.Może po wczorajszym obiedzie zostało Ci trochę ugotowanego ryżu? Możesz zrobić z niego Placuszki
ryżoweczas przygotowania: ok. 30 minutskładniki:PLACKI - 200 g
serka białego śmietankowego, naturalnego100 ml
maślanki2 nieduże
jajka2 łyżki
cukru trzcinowego demeraraok. 80 g
mąki pszennej tortowejok. 80 g
mąki gryczanej2 szczypty
soli1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniaSOS - ok. 250 g
truskawekok. 150 g
borówek amerykańskich3 łyżki
wodyok. 3 łyżek
cukru trzcinowego demerarasok z 1
limonkiew. 1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej

PLACKI - w misce wymieszałam
serek z
maślanką i
żółtkami jajek.
Białka ubiłam oddzielnie, na sztywno, z dodatkiem
soli. Do masy serowej powoli dosypywałam przesiane obie
mąki wymieszane wcześniej z
proszkiem do pieczenia. Kiedy masa była gładka połączyłam ją dokładnie z pianą z
białek. Placki smażyłam na gorącej patelni z dodatkiem niewielkiej ilości
oleju nakładając po czubatej łyżce na porcję. Kiedy zrumieniły się od
spodu a na wierzchu zaczęły pojawiać się pęcherzyki powietrza przewracałam je i smażyłam jeszcze chwilę.SOS -
owoce opłukałam i dobrze osączyłam, z
truskawek usunęłam szypułki.
Owoce wsypałam do rondelka. Dodałam
wodę,
sok z limonki i
cukier. Podgrzewałam na małym ogniu aż
jagody puściły sok. Gotowałam kilka minut żeby
owoce straciły surowość i zaczęły się rozpadać. Jeśli puszczą dużo soku to można go odparować albo tak jak ja zagęścić
mąką ziemniaczaną.
Mąkę rozmieszałam najpierw z 1 łyżką zimnej
wody a następnie dolałam do gorącego sosu i gotowałam mieszając 1-2 minuty aż całość zgęstniała.Usmażone placki podałam od razu, gorące, polewając sosem
owocowym.Zobacz też koniecznie przepis na Bliny pszenno-żytnie z sosem
truskawkowo-
rabarbarowym