ßßß Cookit - przepis na Waniliowo-mleczny pudding z tapioką i kiwi

Waniliowo-mleczny pudding z tapioką i kiwi

nazwa

Wykonanie

Ależ wyszedł pyszny deser! Mięciutkie, ale wyraźnie wyczuwalne kuleczki tapioki w mlecznym kremie a do tego kwaskowe, orzeźwiające kiwi. Coś pysznego! I tak łatwo się robi. Jedynym problemem może być kupienie tapioki bo nie jest to u nas powszechny produkt. Szukajcie go w dobrych delikatesach, sklepach z żywnością orientalną i egzotyczna albo po prostu w sklepach internetowych.
Tapioka to produkt skrobiowy otrzymywany z manioku czyli rośliny uprawnej pochodzącej z Brazylii a konkretnie z bulw maniokowych. Tapioka jest dietetyczna, zawiera bardzo mało białka a zawarte w niej węglowodany są lekkostrawne. Właściwie nie ma swojego smaku i jest hipoalergiczna. Jest także bezglutenowa i nie zawiera cholesterolu. Doskonale nadaje się do przyrządzania deserów.
Z kupieniem kaszy jaglanej będziecie mieli zdecydowanie mniejszy problem a też doskonale nadaje się do zrobienia deseru np. takiego jak Krem jaglany z karmelowym ananasem
czas przygotowania: ok. 15 minut + czas moczenia + czas chłodzenia
składniki na 2-3 porcje:
50 g tapioki w formie granulatu
ok. 500 ml mleka
3 łyżeczki cukru trzcinowego demerara
2 łyżeczki cukru z wanilią
szczypta soli
1 duże kiwi
ew. 1/2 łyżeczki miodu, u mnie lipowy
Jak zrobić deser z tapioki?
Tapiokę wsypałam do rondelka i zalałam zimnym mlekiem. Odstawiłam na ok. godzinę. Następnie postawiłam naczynie na ogniu i powoli podgrzewałam aż do zagotowania. Dosypałam cukier trzcinowy, waniliowy, sól i gotowałam ok. 15 minut. Na malutkim ogniu i mieszając co jakiś czas żeby nic się nie przypaliło. W tym czasie kuleczki napęczniały, zmiękły i zrobiły się prawie przeźroczyste. Całość zgęstniała, ale była jeszcze całkiem płynna. Tak właśnie ma być bo podczas stygnięcia stężeje.
Gotowy pudding przełożyłam do pucharków i odstawiłam do ostudzenia a następnie schłodziłam w lodówce. Kiwi obrałam i pokroiłam w drobną kostkę. Było dość kwaśne więc wymieszałam je z odrobiną miodu. Jeśli będziecie mieli bardziej dojrzałe i słodkie to nie dosładzajcie. Owoce wyłożyłam na wierzch puddingu.
Jeśli zamiast kiwi użyjecie innych owoców (poza świeżym ananasem i papają) to możecie nałożyć je na jeszcze lekko ciepły pudding i schłodzić razem. Kiwi, a także ananas i papaja, zawiera enzym zwany papainą, który rozkłada białko zwierzęce, w tym to zawarte w mleku zwierzęcym. Jeśli takie owoce dodamy do deseru mlecznego i pozostawimy w nim na dłużej to całość może zgorzknieć. Dlatego właśnie kiwi dodałam dopiero przez podaniem.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2015/03/waniliowo-mleczny-pudding-z-tapioka-i.html