ßßß Cookit - przepis na Lunch z Lordem Somersby. Sałatka wiosenna z rostbeefem, gruszkami i piwnym dressingiem

Lunch z Lordem Somersby. Sałatka wiosenna z rostbeefem, gruszkami i piwnym dressingiem

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj zjadłam lunch z Lordem #Somersby . Towarzyszył mi podczas przygotowywania posiłku i podczas jedzenia. Dzień taki piękny, słoneczny a w powietrzu czuć wiosnę więc towarzystwo nie było przypadkowe. Lord jak widać sprostał moim wymaganiom chociaż jestem wybredna a co z tego wynikło możecie przeczytać i zobaczyć niżej.
Lord Somersby zaproponował mi niedawno swoją nową kompozycję - #Elderflowerlime beer czyli napój piwny o smaku kwiatów dzikiego bzu i limonki. Delikatny, słomkowy kolor i subtelny, wyrafinowany kwiatowy zapach są bardzo świeże i wyjątkowo wiosenne. Żarłoczek stwierdził, że zbyt mocno czuć bez, ale ja wcale tego nie potwierdzam.
Napój jest słodkawy, ale nie za słodki - mocno schłodzony albo podany z lodem doskonale orzeźwi nie tylko wiosną. Dla mnie jest idealny i już go polubiłam. To trzeci wariant smakowy marki dostępny w Polsce, dołączył do Somersby apple i Somersby blackberry. Już za chwileczkę pojawi się na sklepowych półkach w szklanych butelkach pok. 400 ml i puszkach poj. 500 ml. Elderflower lime beer drink zawiera 4,5% alkoholu.
Powiem Wam, że cudownie jest delektować się nowym napojem siedząc w coraz cieplejszych promieniach wiosennego słońca patrząc jak wszystko wokół budzi się do życia. Drzewom i krzewom pękają już pąki a w ogrodach i lasach zakwitają pierwsze kwiaty. Stragany uginają się aż pod pękami kolorowych tulipanów a ptaki zanoszą się wesołymi trelami. Wiosnę czuć i widać na każdym kroku a z najnowszym Lordem będzie jeszcze bardziej przyjemna.
czas przygotowania: 10 minut
składniki na 1 dużą porcję:
garść młodych liści szpinaku
pół garści kiełków zielonego groszku
1/4 dojrzałej gruszki
3-5 cienkich plasterków pieczonego rostbeefu
DRESSING - 3 łyżki oleju słonecznikowego
3 łyżki piwa Somersby Elderflower Lime
1/2 łyżeczki soku z limonki
2 szczypty skórki otartej z limonki
duża szczypta pieprzu młotkowanego z kolendrą
dodatkowo - gruba sól morska
Liście szpinaku opłukałam i osączyłam dokładnie, przycięłam ogonki. Gruszkę obrałam, usunęłam gniazdo nasienne a miąższ pokroiłam na plasterki. Na talerzu ułożyłam szpinak i kiełki groszku przekładając je kawałkami gruszki. Cienkie plasterki wołowiny pozwijałam dekoracyjnie i ułożyłam na zielonych liściach.
Dressing - do słoiczka wlałam olej słonecznikowy, sok z limonki i piwo Somersby Elderflower Lime. Dodałam otartą skórkę z wyszorowanej i sparzonej limonki oraz pieprz. Zakręciłam słoiczek i wstrząsałam nim energicznie przez kilka chwil. Powstałym sosem polałam sałatkę. Mięso było pieczone bez soli więc dodałam jeszcze nieco grubej soli posypując nią wołowinę.
Sałatkę nadaje się do jedzenia od razu po przygotowaniu. Do popicia polecam szklaneczkę schłodzonego piwa Somersby Elderflower Lime.
Użyłam do sałatki rostbeefu wolno pieczonego w niskiej temperaturze. Mięso natarte pieprzem młotkowany z kolendrą obsmażyłam a następnie piekłam przez 2 godziny w temp. 70 st. C.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2015/03/lunch-z-lordem-somersby-saatka-wiosenna.html