Wykonanie
Składniki4 porcje1/2
melona kantalupa (o
pomarańczowym miąższu i biało-zielonej siatkowej skórce)
sól morska i świeżo zmielony
pieprz,
cukiersok z limonki4 łyżki
orzeszków piniioliwa extra verginegarść
młodych liści
szpinaku8 plasterków
szynki parmeńskiej (np. paczkowanej)świeży
tymianek lub inne świeże
ziołagotowa polewa balsamiczna w tubce*Przygotowanie
Melona obrać i pokroić na 8 kawałków, położyć na talerzu, posypać 1 łyżką
cukru,
solą i
pieprzem, skropić
sokiem z 1/2
limonki, odstawić.
Orzeszki pinii zrumienić na suchej patelni, wymieszać z 1 łyżką
oliwy extra vergine.
Szpinak opłukać i delikatnie osuszyć, ułożyć na 4 talerzach.Kawałki
melona zawinąć w plasterki
szynki i ułożyć na
szpinaku. Polać
sokiem z
melona zgromadzonym na dnie talerza, posypać
orzeszkami pinii i udekorować
tymiankiem.Przed podaniem skropić
sałatkę dodatkowym
sokiem z limonki oraz
oliwą extra vergine, posypać świeżo zmielonym
czarnym pieprzem. Udekorować
sosem balsamicznym.Wskazówki* można też zrobić samemu
sos balsamiczny: 1/3 szklanki
octu balsamicznego + 1- 2 łyżeczki
miodu + 1 łyżka
oliwy extra vergine,
sól i
pieprz do smaku - wszystko umieścić w rondelku i zagotować, gotować do czasu aż sos zgęstnieje.