Wykonanie
Schiacciata to toskański, płaski
chleb. To wypiek bardzo podobny do
chleba focaccia, który pewnie znacie lepiej. Można go upiec z różnym dodatkami - różnymi
ziołami,
winogronami albo tylko z
solą. Je się sam albo z
pomidorami,
wędliną czy
serem. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły. Ja przygotowałam wersję razową z dodatkiem
oliwy bazyliowej.
Przepis pochodzi z książki "Księga smaków Toskanii" a piekłam
chleb w ramach akcji "Wypiekanie na śniadanie"Schiacciata - toskański chlebekczas przygotowania : 15 minut + czas wyrastania + 20 min. pieczenieskładniki :30 g świeżych
drożdży albo 2,5 łyżeczki suchych250 ml
wody - u mnie więcej o 50 ml ze względu na
razową mąkę1/2 łyżeczki
cukru400 g
mąki pszennej chlebowej - u mnie 75g t.650 i 325g t.18501/2 łyżeczki
soli75 ml
oliwy - u mnie bazyliowadodatkowo - gruba
sól morska, ok. 1 czubatej łyżeczkisposób przygotowania : świeże
drożdże rozmieszałam z pół szklanki letniej
wody,
cukrem i
mąką t.650. Odstawiłam na 10 minut do wyrośnięcia. Kiedy się spieniły dodałam je do
mąki pełnoziarnistej wymieszanej z
solą. Dolałam połowę
oliwy i mieszając kolistym ruchem zaczęłam zarabiać ciasto, dolałam też resztę
wody. Kiedy składniki się połączyły wyrabiałam zagniatając jeszcze ok. 10 minut. Gdybym użyłam drobniejszej
mąki po tym czasie ciasto byłoby gładkie i elastyczne - ciasto z
mąki razowej zachowuje się nieco inaczej, ale po wyrobieniu było zwarte, plastyczne i nie bardzo się kleiło do rąk. Uformowałam je w kulę i w przykrytej wilgotną ściereczką misce zostawiłam do wyrastania na ok. 2 godziny - powinno podwoić objętość.Blachę do pieczenia o wym. 25x35cm posmarowałam
oliwą. Wyrośnięte ciasto odgazowałam lekko zagniatając przez kilka chwil a następnie rozciągnęłam rękami i ułożyłam w formie. Znów przykryłam ściereczką i zostawiłam do napuszenia na 30 minut. Gdy podrosło palcami zrobiłam dołki w cieście - mniej więcej co 4 cm. Powierzchnię posmarowałam resztą
oliwy i posypałam grubą
solą.Piekłam 20 minut w piekarniku nagrzanym do 230 st. C, grzanie góra/dół. Po upieczeniu wyjęłam na kratkę żeby trochę przestygł.
Toskański
chleb upiekli także - Marghe , Kinga , Dobrawa , Paweł , Agata , Paulina , Edyta , Karina , Monika , Marzena , Wiesława , Bernadeta i Monika