ßßß
Składniki:Woda - 300 mlcukier - 1 łyżeczkadrożdże - 30gram(w przepisie jest: 2 łyżeczki suszonych)maka pszenna chlebowa - 450 gramsól - 1,5 łyżeczkioliwa - 2 łyżki (plus do posmarowania chleba)
Wykonanie:Do miseczki wlać 150ml wody, domieszać cukier oraz drożdże.Odstawić na 5 minut i ubićW dużej misce wymieszać mąkę z solą, Na środku zrobić wgłębienie, wlać nasze rozrobione drożdże. Połączyć z taką ilością mąki, aby powstała miękka pasta,przykryć miskę ścierką i odstawiamy na 20 minut, aż całość się spieni.Do miski wlać pozostałą wodę oraz oliwę.Wymieszać z mąką, w razie potrzeby dodać odrobinę wody, ma postać jędrne ciasto.Włożyć ciasto do posmarowanej oliwą miskiObrócić kilkakrotnie, aby pokryło się tłuszczem całe nasze ciasto.Przykryć ścierką odstawić w ciepłe miejsce na 1 , 5 godziny, aż podwoi swoją objętość.Wygnieść powietrze z ciasta, odstawić na kolejne 10 minut.Podzielić ciasto na 3 równe części.Uformować z nich kształt liny, splatamy warkocz sklejając końcówki.Układamy na oprószonej mąką blaszce do pieczenia i odstawiamy na 45 minut aż podwoi swoją objętość.Smarujemy ciasto oliwą, pieczemy 45 minut w piekarniku nagrzanym do 220*C na złoty kolor. Chleb jest gotowy gdy wyda nam głuchy odgłos pukając go od spodu:)