Wykonanie
            Żeberka - u nas wszyscy je lubią. Zapieczone w pysznej marynacie, podane z 
kaszą ugotowaną na sypko i 
warzywną surówką to smakowity obiad. Ja użyłam 
ketchupu śliwkowego, ale jeśli takiego nie macie to namoczcie 4-5 
śliwek suszonych i zmiksujcie je razem z 
wodą, w której się moczyły a 
potem wymieszajcie ze swoim ulubionym 
ketchupem - polecam pikantny żeby danie miało charakter :)

czas przygotowania : ok. 2 godzin + czas leżakowania przyprawionego 
mięsaskładniki :ok. 1 kg 
żeberek chudych wieprzowych, u mnie tzw. trójkąty5-6 
cebul2 łyżki 
oleju roślinnegook. 200 ml 
ketchupu śliwkowego3 łyżeczki 
sosu worcester1 łyżka 
sosu sojowego ciemnego1/2 łyżeczki 
papryki wędzonej węgierskiej, ostrej, mielonejdo smaku - 
sól, 
pieprz ziołowysposób przygotowania : 
żeberka opłukałam i osuszyłam, pokroiłam na porcje. Oprószyłam 
solą i 
pieprzem ze wszystkich stron, odłożyłam na 2 godziny w chłodne miejsce. 
Ketchup śliwkowy wymieszałam z 
sosem worcester, 
sosem sojowym i 
papryką. 
Cebule obrałam, pokroiłam w półplastry.

Na patelni rozgrzałam 
olej i obsmażyłam kawałki 
żeberek na rumiano. W naczyniu do pieczenia ułożyłam warstwę mniej więcej 2/3 
cebuli a na niej obsmażone 
mięso. Obficie posmarowałam każdy kawałek marynatą z 
ketchupową i posypałam resztą 
cebuli. Naczynie przykryłam arkuszami folii aluminiowej i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 160 st. C. Piekłam godzinę. Następnie zdjęłam folię, 
mięso posmarowałam resztą marynaty i piekłam jeszcze ok. 30-45 minut. Czas pieczenia może się wydłużyć jeśli 
wieprzowina będzie pochodziła ze starszej sztuki.Podałam na gorąco z 
kaszą gryczaną i surówką.
