Wykonanie
Galaretek kolczasty Pseudohydnum gelatinosum - to
grzyb o nieco
dziwnej, galaretowatej konsystencji.Podobno skropiony
cytryną i zjedzony na surowo smakuje nieco jak
ostryga. Przyznam, że jak dotąd nie próbowałam :) Ale można je też marynować i mają bardzo ciekawą konsystencję w tej postaci.
Owocnik
galaretka kolczastego jest początkowo językowaty a
potem przybiera kształt półkolistego kapelusza z jednej strony przyrośniętego krótkim trzonem do podłoża. Pojedynczy owocnik osiąga wymiary do 10 cm szerokości i ok. 2 cm grubości.Na powierzchni jest szorstki, grudkowaty, brodawkowaty. Zwykle biały, białawy lub brązowawy, czasami z fioletowym odcieniem. Od
spodu owocnika znajdują się białawe lub lekko niebieskawe kolce dł. do 3 mm.
Miąższ jest biało
mleczny, lekko przeźroczysty, u starszych owocników szary. Ma konsystencję galaretowatą,
żelatynową, wodnistą - mnie kojarzy się nieco z silikonowym implantem.Zapachu właściwie nie ma a smakuje jakby nieco rybnie - pewnie stąd porównanie do
ostryg.
Galaretki kolczaste wyrastają bardzo pospolicie, to saprofity . Najczęściej można je spotkać od lipca do listopada. Rosną na obumarłym drewnie przeważnie drzew iglastych, rzadziej liściastych, najczęściej na pniakach, ich północnej stronie. Występują gromadnie i często, zwłaszcza w miejscach wilgotnych i zacienionych. Na pniaku pojawiają się dachówkowato.Według niektórych specjalistów po sparzeniu można je dodawać np. do sałatek. Część mykologów zalicza ten gatunek do
grzybów niejadalnych, ale nie trujących.źródło : B. Gumińska, W. Wojewoda „Grzyby i ich oznaczanie”M. Fluck „Atlas
grzybów. Oznaczanie, zbiór, użytkowanie”E. Gerhardt -
Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik – 2006