ßßß Cookit - przepis na Trzęsak listkowaty

Trzęsak listkowaty

nazwa

Składniki

Wykonanie

Trzęsak listkowaty Tremella foliacea - grzyb pojawiający się zawsze w towarzystwie innego gatunku czyli Skórnika szorstkiego Stereum hirsutum, na grzybni którego pasożytuje.
Uważany za dość rzadko występujący i dlatego wpisany na Czerwoną Listę Grzybów Wielkoowocnikowych, jednak jego status jest tam nieokreślony.
To grzyb jadalny, jednak nie ma jakiegoś szczególnego smaku - pokazuję go raczej jako ciekawostkę.
Na zdjęciu widać oba grzyby - trzęsaka i skórnika - trzęsak to ta pofałdowana galaretka z żółty skórnik jest wyżej, z lewej strony, na gałązce.
Owocnik trzęsaka listkowatego jest zwykle wielkości ludzkiej pięści, może dorastać do ok. 15 cm średnicy. Ma nieco kulisty, ale nieregularny kształt. Początkowo trochę mózgowaty, rozrastając składa się z mocno pofałdowanych, falistych, zaokrąglonych na brzegach klapek. W kolorze cynamonowobrązowy, bursztynowy, czerwonobrązowy, zasychając ciemnieje aż do prawie czarnego. Warstwa zarodnikonośna znajduje się na całej powierzchni grzyba.
Trzęsak listkowaty ma konsystencję galaretowatą i sprężystą gdy jest wilgotno a chrząstkowatą i twardawą w porze suchej. Gdy jest sucho to obkurcza się i twardnieje a po deszczu znowu pęcznieje. Smak i zapach trudne do określenia.
Wyrasta przeważnie na martwym drewnie drzew liściastych - najczęściej jest to brzoza, olcha, buk, klon, czeremcha, leszczyna. Owocniki pojawiają się w ciągu całego roku, częściej jednak w miesiącach wiosennych i jesiennych albo po prostu wtedy łatwiej go zauważyć i tak szybko nie wysycha.
Jak pisałam wcześniej jest to grzyb jadalny, po sparzeniu można dodawać go do sałatek.
źródło : E. Gerhardt - Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik – 2006
P.Skoubla "Wielki atlas grzybów", Elipsa, Poznań 2007
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2013/10/trzesak-listkowaty.html