Wykonanie
Trzęsak listkowaty Tremella foliacea -
grzyb pojawiający się zawsze w towarzystwie innego gatunku czyli Skórnika szorstkiego Stereum hirsutum, na
grzybni którego pasożytuje.Uważany za dość rzadko występujący i dlatego wpisany na Czerwoną Listę
Grzybów Wielkoowocnikowych, jednak jego status jest tam nieokreślony.To
grzyb jadalny, jednak nie ma jakiegoś szczególnego smaku - pokazuję go raczej jako ciekawostkę.
Na zdjęciu widać oba
grzyby - trzęsaka i skórnika - trzęsak to ta pofałdowana
galaretka z żółty skórnik jest wyżej, z lewej strony, na gałązce.Owocnik trzęsaka listkowatego jest zwykle wielkości ludzkiej pięści, może dorastać do ok. 15 cm średnicy. Ma nieco kulisty, ale nieregularny kształt. Początkowo trochę mózgowaty, rozrastając składa się z mocno pofałdowanych, falistych, zaokrąglonych na brzegach klapek. W kolorze cynamonowobrązowy,
bursztynowy, czerwonobrązowy, zasychając ciemnieje aż do prawie czarnego. Warstwa zarodnikonośna znajduje się na całej powierzchni
grzyba.Trzęsak listkowaty ma konsystencję galaretowatą i sprężystą gdy jest wilgotno a chrząstkowatą i twardawą w
porze suchej. Gdy jest sucho to obkurcza się i twardnieje a po deszczu znowu pęcznieje. Smak i zapach trudne do określenia.Wyrasta przeważnie na martwym drewnie drzew liściastych - najczęściej jest to brzoza, olcha, buk, klon, czeremcha, leszczyna. Owocniki pojawiają się w ciągu całego roku, częściej jednak w miesiącach wiosennych i jesiennych albo po prostu wtedy łatwiej go zauważyć i tak szybko nie wysycha.Jak
pisałam wcześniej jest to
grzyb jadalny, po sparzeniu można dodawać go do sałatek.
źródło : E. Gerhardt -
Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik – 2006P.Skoubla "Wielki atlas
grzybów", Elipsa, Poznań 2007