Wykonanie
Piaskowiec modrzak Gyroporus cyanescens to dość rzadki
grzyb jadalny. Znajduje się nawet na czerwonej liście
grzybów wielkoowocnikowych w Polsce ze statusem "rzadki" co oznacza, że jego występowanie jest zagrożone i powinniśmy zrezygnować z jego zbierania a także nie niszczyć miejsc gdzie występuje.
Kapelusz piaskowca dorasta od 3 d0 12 cm średnicy. Początkowo jest półkulisty, wypukły, rosnąc dalej staje się poduchowaty i raczej spłaszczony. Powierzchnię ma matową, jakby włóknistą i pilśniową, koloru piaskowego, ochrowego, kremowego, czasami prawie białego. Od
spodu ma hymenofor rurkowaty - białawe albo żółtawe rurki z
porami, które po dotknięciu czy uszkodzeniu natychmiast zmieniają kolor na błękitny.Trzon wysoki na 5 - 12 cm i gruby na 3 cm. W górnej części zwykle cieńszy, a na dole zgrubiały. Kolor podobny do koloru kapelusza. Na powierzchni dolnej filcowaty, wyżej gładki z wyraźnym zgrubieniem. U młodziutkich
grzybów pełny, twardy, ale szybko robi się w środku watowaty i tworzą się w nim komory dobrze widoczne po przekrojeniu.Miąższ kruchy, jędrny, szczególnie w kapeluszu. Kolor miąższu biały, białawy, żółtawy - wszystkie części po przekrojeniu albo uszkodzeniu szybko zmieniają kolor na błękitny a nawet atramentowy (odmiana var lacteus nie zabarwia się). Smak i zapach niewyraźne. Nigdy nie spotkałam owocnika zaczerwionego.Piaskowiec modrzak występuje od czerwca do października, w lasach liściastych, iglastych i mieszanych, zwykle na glebach piaszczystych.W niektórych rejonach
kraju jest niezwykle rzadki , w innych dość pospolity. Mimo rzadkości występowania gatunek dopuszczony do obrotu handlowego w Polsce.Ze względu na pilśniową powierzchnię kapelusza, komorowaty trzon i przebarwienia pomylenie z innym gatunkiem jest bardzo mało prawdopodobne.Piaskowiec modrzak nadaje się do różnych rodzajów dań , traktowany podobnie jak
borowiki. Ususzony ma kolor niebieski i
traci go podczas obróbki cieplnej.
źródło : B. Gumińska, W. Wojewoda „Grzyby i ich oznaczanie”M. Fluck „Atlas
grzybów. Oznaczanie, zbiór, użytkowanie”E. Gerhardt -
Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik – 2006P.Skoubla "Wielki atlas
grzybów", Elipsa, Poznań 2007