ßßß Cookit - przepis na Grzyby gatunkami. Borowik ceglastopory, pociec, pociek, ceglaś

Grzyby gatunkami. Borowik ceglastopory, pociec, pociek, ceglaś

nazwa

Wykonanie

Borowik ceglastopory Boletus luridiformis nazywany regionalnie poćcem albo ceglasiem. Pojawia się już w maju a to znaczy, że już wiosną można wybrać się na wspaniałe grzybobranie !
Moje dania z poćcami :
- Zupa krem z borowików
- Żeberka duszone w kapuście z grzybami
Kapelusz borowika ceglastoporego ma średnicę od 5 do 20 cm. W młodych owocników jest półkulisty, wypukły a później robi się poduchowaty aż do płaskiego. Ma kolor brązowy w różnych odcieniach, ale najczęściej ciemnobrązowy lub brunatny. Powierzchnia kapelusza jest zamszowa, aksamitna, matowa, z wiekiem może robić się naga i gładka.
Rurki od spodu kapelusza krótkie. U młodych poćców żółte, jednak szybko zmieniają kolor na oliwkowożółty i ciemnoczerwony a po dotknięciu szybko mocno sinieją.
Trzon borowika ceglastoporego jest gruby, twardy, walcowaty, pałkowaty. Pod kapeluszem żółty, niżej pomarańczowoczerwony lub oliwkowożółty. Powierzchnia ziarenkowata, pokryta bardzo gęsto karminowo czerwonymi drobnymi kosmkami.
Miąższ twardy, jędrny, cytrynowożółty. Po przecięciu albo uszkodzeniu szybko zmienia kolor na ciemnobłękitny a nawet atramentowoniebieski. Smak i zapach słabo wyczuwalne, ale przyjemne, lekko kwaskowate.
Borowiki ceglastopore to grzyby pospolite, wyrastają od maja do listopada. Pojawiają się zwykle w grupach, najczęściej w iglastych lasach górskich i podgórskich. Czasami można je też spotkać na innych terenach, w lasach liściastych, szczególnie pod dębami i bukami.
Borowiki ceglastopore to smaczne grzyby jadalne. Można je suszyć, marynować, smażyć, gotować, dusić - używać wszędzie tam gdzie prawdziwki czy podgrzybki. Ich miąższ jest bardziej zwarty niż tych wymienionych. Nie powinno się ceglasi spożywać na surowo a nawet niedogotowane mogą u niektórych osób powodować rozstrój żołądka - ze zwykłymi podgrzybkami jest tak samo. Przebarwienia na niebieski czy atramentowy kolor nikną podczas obróbki cieplnej.
źródło : P.Skoubla "Wielki atlas grzybów", Elipsa, Poznań 2007
B. Gumińska i W. Wojewoda "Grzyby i ich oznaczanie" E. Gerhardt - Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik – 2006
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2014/05/grzyby-gatunkami-borowik-ceglastopory.html