Wykonanie
Borowik brunatny Boletus badius - to dobrze znany wszystkim amatorom
grzybów podgrzybek, nazywany także czarnym łepkiem.Moje dania z podgrzybkami :-
Polędwiczki drobiowe z
borowikami-
Borowiki w marynacie miodowej- Pasta z
grzybów leśnych- Pierogi z
kapustą i
grzybami- Pasztet z
grzybami-
Grzyby duszone, pasteryzowane-
Grzyby marynowane- Sakiewki z podgrzybkami-
Sos tatarskiKapelusz podgrzybka dorasta do 15-20 cm średnicy. Początkowo półkulisty z podwiniętym brzegiem. Później rozpościera się i staje się spłaszczony, poduchowaty.
Młode kapelusiki są zamszowe, pilśniowe i ciemnobrązowe, prawie czarne - stąd jedna z nazw. Starsze raczej gładkie, nagie, brązowe, ciemnobrązowe, kasztanowobrązowe. Po deszczu stają się nieco lepkie i połyskujące.Rurki od
spodu kapelusza przyrastają do trzonu, długie do 10 mm. Mają kolor jasnoochrowy, bladożółty, u starszych osobników żółty, zielonożółty.
Pory tej samej barwy co rurki. Po przecięciu albo uciśnięciu zmieniają kolor na sinozielony .Trzon wysokości do 12 cm i grubości do 5 cm. Początkowo beczułkowaty,
potem pałkowaty, walcowaty. Jest twardy, pełny. Powierzchnia wzdłużnie włóknista, czasami lekko omszona - na
żółtym tle widać ciemniejsze, czerwonobrązowe włókienka. U dołu trzonu i przy podstawie widoczne kłaczki białej
grzybni.Miąższ zwarty, twardy. Z
wiekiem w trzonie drewnieje. U
młodych osobników białawy, później raczej żółtawy. Po przecięciu albo uszkodzeniu niebieszczeje, ale po dłuższej chwili przebarwienie znika. Smak i zapach bardzo przyjemne,
grzybowe.Podgrzybki występują od czerwca do listopada. Można je spotkać w lasach iglastych, mieszanych, przeważnie w pobliżu sosen lub świerków.To bardzo chętnie pozyskiwany gatunek bo łatwo go rozpoznać, jest pospolity i wyrasta zwykle masowo.
Borowik brunatny jest dopuszczony do obrotu handlowego i przetwórstwa w Polsce. Skupuje się go, przetwarza i sprzedaje w bardzo dużych ilościach.
Borowik brunatny jest smacznym
grzybem jadalnym . Nadaje się świetnie do suszenia, gotowania, duszenia, marynowania, mrożenia na surowo albo po zblanszowaniu. Można go stosować w wielu daniach.Jednak spożyty w stanie surowym może
mieć właściwości trujące
między innymi ze względu na łatwość kumulowania pierwiastków radioaktywnych, zwłaszcza cezu, który jest łatwo wiązany przez znajdujący się w skórce barwnik - norbadion. Po katastrofie w Czarnobylu przestrzegano przed pozyskiwaniem tego gatunku właśnie z tego powodu.
źródło : B. Gumińska, W. Wojewoda „Grzyby i ich oznaczanie”M. Fluck „Atlas
grzybów. Oznaczanie, zbiór, użytkowanie”E. Gerhardt -
Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik – 2006P.Skoubla "Wielki atlas
grzybów", Elipsa, Poznań 2007