Wykonanie
Prawdziwki, a najlepiej cały kosz dorodnych
prawdziwków, to marzenie wielu grzybiarzy. Sama miałam kilka
razy w życiu piękny sen, że właśnie tymi
grzybami i tylko nimi zapełniłam wielki kosz i ledwo mogłam wynieść go z lasu. W wielu rejonach jest to możliwe, szczególnie gdy zna się dobrze
prawdziwkowe miejsca, ale mnie się taka cudowna przygoda jeszcze nie przytrafiła.
Borowik szlachetny Boletus edulis nazywany jest królem
grzybów. Najchętniej poszukiwany i zbierany u nas
grzyb nadaje się do wielu dań. Można go też, jako jednego z niewielu gatunków
grzybów, jeść na surowo np. w formie carpaccio. Bardzo aromatyczny po ususzeniu trafia do codziennych a także świątecznych bigosów, pierogów, zup i
sosów. Nieduże, jędrne
prawdziwki są doskonałe marynowane.
Atlasy podają, że kapelusz
borowika szlachetnego może urosnąć do 25 cm średnicy, ale bywają nawet większe owocniki. Młodziutkie
prawdziwki są prawie zupełnie białe i całkowicie zagrzebane w ściółce. Wzrastając wychylają się a powierzchnia półkolistych kapeluszy ciemnieje stając się z lekko
beżowych do nawet brunatnych. Z
wiekiem stają się poduchowate, często pomarszczone, zwykle suche a po deszczu nieco lepkie. Spód kapelusza szlachetnego u
młodych grzybów jest biały. Z
wiekiem rurki i
pory robią się żółtawe i
oliwkowo żółte.Trzon białawy lub jasno
beżowy, u dołu jaśniejszy i zazwyczaj grubszy. Na powierzchni ma mniej lub bardziej widoczny wzorek białej lub beżowej siateczki. Miąższ biały, zwarty a z
wiekiem jak gąbka - nie zmienia koloru po przekrojeniu. Pachnie delikatnie, bardzo przyjemnie,
grzybowo. Smakuje łagodnie, nieco
orzechowo. Niestety, nie tylko ludziom smakuje i dlatego
prawdziwki bardzo często, nawet już malutkie, są mocno zaczerwione czyli po prostu robaczywe.
Borowiki szlachetne zbieramy już w lipcu aż do listopada. Rosną w różnych typach lasów - zarówno iglastych jak i mieszanych. Wcześniej pojawiają się inne, bardzo podobne
borowiki, np.
borowik usiatkowany Boletus reticulatus i
borowik sosnowy Boletus pinophilus . Oba jadalne, równie wysoko cenione jak
borowiki szlachetne a przez wielu nawet nie odróżniane i tak samo nazywane
prawdziwkami.
Borowik szlachetny jest gatunkiem dopuszczonym w Polsce do obrotu handlowego więc możemy w sklepach kupić zarówno
grzyby świeże, oczywiście w sezonie, jak i suszone. Te drugie jednak w większych ilościach suszy się nie zwracając uwagi na zaczerwienie.
Moje dania z
borowikami :-
Schabowe kieszonki z
borowikowym farszem-
Kapusta wigilijna- Uszka z
grzybami-
Grzyby marynowane-
Borowiki smażone w cieście- Placki ziemniaczane nadziewane
grzybami- Zupa grzybowa ze stokrotkami- Kotleciki z
borowikowym serduchem i sosem- Zupa krem z
borowików- Rolada z
indyka w
sosie borowikowymźródło : B. Gumińska, W. Wojewoda „Grzyby i ich oznaczanie”M. Fluck „Atlas
grzybów. Oznaczanie, zbiór, użytkowanie”E. Gerhardt -
Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik – 2006