Wykonanie
Borowik usiatkowany Boletus reticulatus jest uznawany za oddzielny gatunek
borowika stosunkowo niedawno. Wcześniej uważano, że jest po prostu wczesną odmianą
borowika szlachetnego . Przez wiele osób jest tak traktowany nadal i nazywany
prawdziwkiem. Nic
dziwnego bo to bardzo smaczny i wartościowy
grzyb. Susz z tego gatunku jest bardzo aromatyczny.Dowiedz się jak suszyć
grzyby!
Borowik usiatkowany to jeden z pierwszych
grzybów rurkowych, które pojawiają się wiosną w naszych lasach. Niestety, bardzo często jego owocniki są mocno zaczerwione.A Ty jaki nożyk zabierasz ze sobą na grzybobranie ? Czy masz tak jak ja swój ulubiony?
Jak wygląda
borowik usiatkowany?Kapelusz
borowika usiatkowanego czasami dorasta aż do 30 cm średnicy. U
młodych osobników półkulisty,
potem łukowaty i płasko poduchowaty. Koloru ciemnobrązowego, orzechowobrązowego, skórzastobrązowego, szarobrązowego. Brzeg tępy, białawy. Powierzchnia aksamitna, lekko zamszowa, sucha. W czasie opadów nieco lepka a w okresach suchych spękana w małe poletka, jakby strupki.Rurki wykrojone przy trzonie. Długo pozostają białe, z
wiekiem jednak stają się żółte a na starość żółtozielone.Trzon może dorastać do 25 cm wysokości i 7 cm grubości. Początkowo beczułkowaty, bulwiasty, później pałkowaty, walcowaty, w środku pełny. Koloru jasnobrązowego z dobrze widoczną na całej, lub prawie całej, powierzchni wyraźną siateczką jaśniejszą od koloru trzonu. Siateczka jest kremowa a z
wiekiem brązowieje.Miąższ u
młodych owocników zwarty, jędrny, z
wiekiem staje się gąbczasty i miękki. Smak i zapach
grzybowe, bardzo przyjemne.Gdzie szukać
borowika usiatkowanego?
Borowiki usiatkowane wyrastają od maja do września. Pojawiają się w lasach liściastych i mieszanych, przeważnie pod dębami i bukami. Czasami można je spotkać także w lasach iglastych.Czy
borowik usiatkowany jest jadalny?Tak. To bardzo dobry i smaczny
grzyb . Bardzo często jest nie rozpoznawany i zbierany jako
borowik szlachetny. Niestety,
borowiki usiatkowane są lubiane także przez owady i
ślimaki więc bardzo często już malutkie owocniki są zaczerwione i obgryzione.źródło:B. Gumińska, W. Wojewoda „Grzyby i ich oznaczanie.” 1983