ßßß Cookit - przepis na Placek kakaowo-migdałowy z truskawkami

Placek kakaowo-migdałowy z truskawkami

nazwa

Wykonanie

Ciasto szybkie i łatwe co jest o tyle ważne, że gdy pięknie za oknem to nie chce mi się, jeszcze bardziej niż zwykle, stać przy garach. Tutaj wystarczy ubić jajka, dodać sypkie składniki a na wierzch wrzucić trochę owoców i gotowe ! Ja placek polukrowałam bo tak woli mąż, ale wystarczy oprószyć go odrobiną cukru pudru i będzie równie pysznie :)
Olej rzepakowy świetnie sprawdza się przy wypiekach i sprawdziłam to już wiele razy np. piekąc Zebrę czy Ciasto czekoladowe . Ma neutralny smak i zapach i dzięki niemu ciasto dłużej zachowuje świeżość, jest wilgotne i bardzo smakowite.
czas przygotowania : ok. 70 minut
składniki :
4 jajka
200 g cukru trzcinowego demerara
2 szczypty soli
160 g mąki pszennej luksusowej
30 g kakao naturalnego
1 op. budyniu waniliowego, takiego na 1/2 l mleka
80 g tartych migdałów
3 g proszku do pieczenia
3 g sody oczyszczonej
120 g oleju rzepakowego
5 kr opli olejku migdałowego do ciast
ok. 400 g truskawek
do wykończenia - kilka łyżeczek cukru pudru
trochę gorącej wody
czekolada gorzka tarta
do formy - 1 łyżka masła
3 łyżki tartych migdałów
sposób przygotowania : formę - tortownicę śr. 32 cm - wysmarowałam masłem i wysypałam tartymi migdałami. Truskawki opłukałam i dobrze osączyłam, odszypułkowałam i pokroiłam na połówki. Mąkę przesiałam razem z solą, budyniem, kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Dodałam tarte migdały, wymieszałam.
Jajka ubiłam z cukrem na puszysty kogel-mogel. Cały czas miksując dosypywałam po łyżce suchych składników i dolewałam olej. Na koniec dodałam olejek migdałowy, wymieszałam. Masę przelałam do naszykowanej tortownicy. Na wierzchu, koliście, ułożyłam połówki owoców - przecięciem do góry. Nie wciskałam ich w ciasto, same się wtopią.
Placek piekłam ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Szybko i mało roboty, prawda ? A ciasto jest bardzo smaczne :)
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2013/07/placek-kakaowo-migdaowy-z-truskawkami.html