Wykonanie
Ciasto szybkie i łatwe co jest o tyle ważne, że gdy pięknie za oknem to nie chce mi się, jeszcze bardziej niż zwykle, stać przy garach. Tutaj wystarczy ubić
jajka, dodać sypkie składniki a na wierzch wrzucić trochę
owoców i gotowe ! Ja placek polukrowałam bo tak woli mąż, ale wystarczy oprószyć go odrobiną
cukru pudru i będzie równie pysznie :)
Olej rzepakowy świetnie sprawdza się przy wypiekach i sprawdziłam to już wiele
razy np. piekąc Zebrę czy Ciasto
czekoladowe . Ma neutralny smak i zapach i dzięki niemu ciasto dłużej zachowuje świeżość, jest wilgotne i bardzo smakowite.
czas przygotowania : ok. 70 minutskładniki :4
jajka200 g
cukru trzcinowego demerara2 szczypty
soli160 g
mąki pszennej luksusowej30 g
kakao naturalnego1 op. budyniu
waniliowego, takiego na 1/2 l
mleka80 g tartych
migdałów3 g
proszku do pieczenia3 g
sody oczyszczonej120 g
oleju rzepakowego5 kr opli
olejku migdałowego do ciastok. 400 g
truskawekdo wykończenia - kilka łyżeczek
cukru pudrutrochę gorącej
wodyczekolada gorzka tartado formy - 1 łyżka
masła3 łyżki tartych
migdałówsposób przygotowania : formę - tortownicę śr. 32 cm - wysmarowałam
masłem i wysypałam tartymi
migdałami.
Truskawki opłukałam i dobrze osączyłam, odszypułkowałam i pokroiłam na połówki.
Mąkę przesiałam razem z
solą,
budyniem,
kakao,
proszkiem do pieczenia i
sodą. Dodałam tarte
migdały, wymieszałam.
Jajka ubiłam z
cukrem na puszysty kogel-
mogel. Cały czas miksując dosypywałam po łyżce suchych składników i dolewałam
olej. Na koniec dodałam
olejek migdałowy, wymieszałam. Masę przelałam do naszykowanej tortownicy. Na wierzchu, koliście, ułożyłam połówki
owoców - przecięciem do góry. Nie wciskałam ich w ciasto, same się wtopią.Placek piekłam ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Szybko i mało roboty, prawda ? A ciasto jest bardzo smaczne :)