ßßß Cookit - przepis na Ciasto czekoladowe z buraczkami

Ciasto czekoladowe z buraczkami

nazwa

Wykonanie

Lubicie ciasto czekoladowe? Ja bardzo ale zawsze mam potem wyrzuty, że zjadłam za dużo. Skończyło się to jednak, od kiedy wypróbowałam nowy przepis na ów ciasto ale z dodatkiem buraczków.
Jeszcze kilka lat wcześniej śmiałabym się, jak to można połączyć buraki z czekoladą i do tego zrobić z tego ciasto. Mogę jednak śmiało powiedzieć, że to wspaniała kombinacja.
Buraczki są niewyczuwalne a dodają ciastu tylko delikatną miękkość i słodycz. Swobodnie więc możemy ograniczyć ilość dodawanego cukru i tłuszczu, a i tak ciasto zachowa swoją wilgotność i będzie słodziutkie.
Składniki:
250g ugotowanych buraków czerwonych (około 4 średnich buraków)
100g gorzkiej czekolady 85 % kakao
180g mąki pszennej
2 jajka roztrzepane
100ml oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
100g drobnego cukru trzcinowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka olejku waniliowego
1 łyżka gorzkiego kakao
szczypta soli
Dodatkowo do dekoracji:
300 g serka philadelphia
3 łyżki masła, w temperaturze pokojowej
1/2 szklanki cukru pudru, przesianego
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
kilka kropel soku z buraków
płatki migdałów i gorzkie kakao do obsypania
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko ostudzić. Buraki zetrzeć na drobnych oczkach, połączyć z jajkami i olejem i dodać do masy czekoladowej.
Mąkę przesiać dodać, kakao, proszek, sodę, sól i cukier.
Następnie połączyć składniki mokre i suche i dobrze wymieszać łyżką. Dodać olejek waniliowy i wymieszać.
Formę o średnicy 24cm lekko natłuścić olejem kokosowym i wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180ºC przez 40 - 45 minut do tzw. suchego patyczka.
Gotowe ciasto studzimy na kratce a następnie przekładamy kremem z philadelphi jak w przepisie na Carrot cake, z taką różnicą, że dodajemy kilka kropli soku z buraków co nada różowego koloru (można dać więcej aby kolor był bardziej intensywny). Następnie ciasto posypujemy płatkami migdałów i kakao.
Tak przygotowane ciasto odstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinę. Smakuje wtedy wyśmienicie i szybko znika z talerzy:)
Smacznego...
Źródło:http://krzepa.blogspot.com/2013/08/ciasto-czekoladowe-z-buraczkami.html