ßßß Cookit - przepis na Arbuzowy drink

Arbuzowy drink

nazwa

Wykonanie

Od razu się przyznam, że pomysł podkradłam Joasi . Któregoś wieczoru tak kusiła na FB pokazując zdjęcie swojego drinka, że nie wytrzymałam i zrobiłam sobie taki sam. Wtedy Joasia nie podawała proporcji tylko składniki więc kombinowałam pod własny smak. Idealny drink na jakiś gorący babski wieczór - lekki i pyszny :)
składniki:
ok. 3 szklanek pokrojonego byle jak miąższu arbuza - bez pestek
sok z połowy dużej cytryny
miód - ja dodałam 2 łyżki a Wy dodajecie wedle własnego smaku
garstka listków mięty
białe wino - u mnie najzwyklejsze półsłodkie, Liebfraumilch Rheinhessen
sposób przygotowania: krojąc schłodzonego arbuza usunęłam pestki a miąższ wrzucałam do dzbanka blendera. Dolałam sok z cytryny, miód i dorzuciłam listki mięty. Zmiksowałam i przelałam całość przez gęste sitko - przetarłam to co się na nim zatrzymało. Przecieranie czy przecedzanie nie jest konieczne, ale za radą Joasi tak zrobiłam i dobrze, że posłuchałam bo zdecydowanie przyjemniej pije się to jeśli nie ma większych farfocli. Do przecedzonego płynu dolałam objętościowo mniej więcej tyle samo mocno schłodzonego wina - ja użyłam półsłodkiego bo takie miałam - możecie wziąć wytrawne albo słodkie i smak drinka wyregulować mniejszą lub większą ilością miodu. Dodałam też do dzbanka kilka kostek lodu żeby napój dłużej trzymał temperaturę. Podawać mocno schłodzone.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2012/07/arbuzowy-drink.html