Wykonanie
Świetny pomysł na upalny dzień - orzeźwia, ochładza, poprawia humor - no, dobra, może nie wszystkim, ale mnie poprawiło :D i to bez procentów . . . Ja wiem, że ten upał to dopiero malutki w porównaniu do lipcowych, ale było pięknie,
słonecznie i gorąco - oczywiście zanim przyszły popołudniowe burze :D
składniki:dwie duże
pomarańczekilka
truskawek, najlepiej mrożonychew.
cukier trzcinowy do smakukilka listków
melisy2 świeże
truskawkisposób przygotowania: z
pomarańczy wycisnęłam sok - nie przecedzałam go tylko zmiksowałam żeby rozdrobnić farfocle, które dostały się do niego podczas wyciskania.
Truskawki przełożyłam do pojemnika blendera - świeże trzeba pozbawić szypułek - dodałam kilka łyżeczek soku, kilka listków
melisy i troszkę
cukru - zmiksowałam na gęsty
sorbet. Do kieliszków nałożyłam porcję
sorbetu i zalałam go
sokiem pomarańczowym. Kieliszki przybrałam ćwiartkami
truskawek. Ale orzeźwienie :)