Wykonanie
Danie z
łososia pieczon ego w
miod zie, z
truskawkami i
pomara ń czami . P yszny i elegancki obiad, pomysł na imprez ę albo letnie przyj ę cie w ogrodzie .... Uwielbiam delikatny smak tej
ryby w po łą czeniu z pikantno-s ł odkim smakiem
owoców oraz cytrynow ą
melis ą .
Truskawki oraz plasterki
pomara ń czy pi ę knie komponuj ą si ę z ryb ą i ł adnie wygl ą daj ą na
stole. Podziwiam cudowną, wielobarwn ą kompozycj ę, niczym z obrazu mojego ulubionego Matisse'a i marz ę o weekendzie nad morzem .... Warto jeść
ryby, bo są zdrowe.
Łosoś ma szczególnie dużo wartości odżywczych, w tym cenne dla zdrowia kwasy omega trzy. Pieczony z salsą
owocową, najlepiej smakuje podany z
ryżem jaśminowym.Składniki na 4 osoby:4 dzwonka
łososiaNa salsę
owocową:2 dojrzałe
pomarańczekilka ładnych
truskaweksok z 1
pomarańczy1-2 łyżki
mioduświeże listki
melisy - do dekoracjitutaj sprawdź sk ł adniki na marynat ę do
rybyPrzygotowanie: Przygotuj ryb ę : wed ł ug tego przepisu .Przygotuj
owoce:
truskawki opłucz pod bieżącą
wodą, usuń szypułki, większe przekr ój na pó ł. Dwie
pomarańcze sparz wrzątkiem, obierz ze sk
órki, nast ępnie
pokr ój na do ść grube plastry.
Owoce przeł ó ż do miski i wymieszaj z marynatą (mi ód, sok świeżo wyciśnięty z
pomarańczy). Odstaw w marynacie na 15 minut. Po upieczeniu
rybę podawaj udekorowaną salsą
owocową i listkami świeżej
melisy.