ßßß Cookit - przepis na Łosoś z salsą owocową

Łosoś z salsą owocową

nazwa

Wykonanie

Danie z łososia pieczon ego w miod zie, z truskawkami i pomara ń czami . P yszny i elegancki obiad, pomysł na imprez ę albo letnie przyj ę cie w ogrodzie .... Uwielbiam delikatny smak tej ryby w po łą czeniu z pikantno-s ł odkim smakiem owoców oraz cytrynow ą melis ą . Truskawki oraz plasterki pomara ń czy pi ę knie komponuj ą si ę z ryb ą i ł adnie wygl ą daj ą na stole. Podziwiam cudowną, wielobarwn ą kompozycj ę, niczym z obrazu mojego ulubionego Matisse'a i marz ę o weekendzie nad morzem .... Warto jeść ryby, bo są zdrowe. Łosoś ma szczególnie dużo wartości odżywczych, w tym cenne dla zdrowia kwasy omega trzy. Pieczony z salsą owocową, najlepiej smakuje podany z ryżem jaśminowym.
Składniki na 4 osoby:
4 dzwonka łososia
Na salsę owocową:
2 dojrzałe pomarańcze
kilka ładnych truskawek
sok z 1 pomarańczy
1-2 łyżki miodu
świeże listki melisy - do dekoracji
tutaj sprawdź sk ł adniki na marynat ę do ryby
Przygotowanie: Przygotuj ryb ę : wed ł ug tego przepisu .
Przygotuj owoce: truskawki opłucz pod bieżącą wodą, usuń szypułki, większe przekr ój na pó ł. Dwie pomarańcze sparz wrzątkiem, obierz ze sk órki, nast ępnie pokr ój na do ść grube plastry. Owoce przeł ó ż do miski i wymieszaj z marynatą (mi ód, sok świeżo wyciśnięty z pomarańczy). Odstaw w marynacie na 15 minut. Po upieczeniu rybę podawaj udekorowaną salsą owocową i listkami świeżej melisy.
Źródło:http://amandaricci-butikzprzepisami.blogspot.com/2014/07/osos-z-salsa-owocowa.html