Buraki i ziemniaki bardzo się lubią - w sałatkach czy zupie tworzą zgrany duet. Na dodatek pięknie razem wyglądają ukazując mniej lub bardziej różowe oblicze. Taka sałatka świetnie pasuje do dań z grilla, mięs pieczonych czy duszonych, może być też samodzielną przekąską.składniki:4 średniej wielkości ziemniaki2 niezbyt duże buraki ćwikłowe1 - 2 cebule czerwone1 duże jabłko2 łyżki soku z cytryny4 - 5 łyżek majonezu1 łyżka musztardydo smaku: sól, pieprz2 - 3 łyżki natki pietruszkisposób przygotowania: Ziemniaki i buraki wyszorowałam i upiekłam do miękkości w piekarniku – ok. 30 min. – zawijając je uprzednio w folię aluminiową. Po wystudzeniu obrałam ze skórki i pokroiłam w kostkę. Cebulę obrałam, pokroiłam w półplasterki, przełożyłam na sito i przelałam wrzątkiem a następnie zimną wodą i dobrze osączyłam. Jeśli nie macie problemów z wątrobą to nie musicie sparzać cebuli, ale taka jest łagodniejsza i lżej strawna.Jabłko obrałam ze skórki, wydrążyłam gniazdo nasienne a miąższ pokroiłam w drobną kostkę i skropiłamsokiem z cytryny. Razem z cebulą dodałam do ziemniaków i buraków. Oprószyłam całość solą i pieprzem, dodałam majonez oraz musztardę – dokładnie wymieszałam. Na koniec dodałam natkę pietruszki dla smaku i kontrastu kolorystycznego. Dobrze odstawić sałatkę przynajmniej na godzinę do lodówki żeby smaki się przegryzły.