Wykonanie
Ciecierzycy losów ciąg dalszy:)Jak już wspominałam w poprzednim
poście,gotowanie
ciecierzycy zajęło mi sporo czasu,a że nagotowałam jest też całkiem pokaźną ilość,to teraz trzeba te zapasy umiejętnie wykorzystać.Przyszedł więc czas na
sałatkę.O walorach
cieciorki nie
będę się ponownie rozpisywać,
powiem tylko,że w
sałatce smakuje znakomicie.
1
kapusta pekińska2 puszki
tuńczyka1 mała lub pół dużej
czerwonej cebuliciecierzyca-1 puszka lub równowartość ilościowa jeśli korzystamy z
ciecierzycy gotowanej przez nasświeża
natka pietruszki - opcjonalnie
majonezodrobina
soku z cytryny2 łyżeczki
musztardy Dijonszczypta
tymiankusól,
pieprz do smaku
Kapustę drobno siekam,wrzucam do miski,dodaję
ciecierzycę,pokrojoną w drobną kostkę
cebulę,odsączonego z zalewy
tuńczyka,posiekaną
natkę i całość lekko skrapiam
sokiem z cytryny.
Majonez mieszam z
musztardą,
tymiankiem,
solą i
pieprzem i łączę z
sałatką.Można pozostawić na chwilę w lodówce,żeby się przegryzła,ale nie jest to konieczne.Smacznego!!!