Wykonanie
Kurki,
kurki, już chyba jedne z ostatnich w tym roku. Ale nie
mogę narzekać bo nacieszyłam się nimi i jakoś wytrzymam do czerwca . . . Szczególnie, że w zamrażarce czeka kilka porcji na niedzielną jajeczniczkę :D
składniki:200 g
makaronu spaghetti500 g świeżych, drobnych
kurek1/2 strączka
papryczki chili1
cebula1 - 2 łyżki
oleju albo
oliwy150 ml słodkiej
śmietanki, użyłam 18%2 - 3 łyżki posiekanego
szczypiorkukilka łyżek startego białego
oscypka albo
żółtego serado smaku:
sól,
pieprz mielonysposób przygotowania: Nastawiłam
wodę na
makaron i naszykowałam dużą patelnię.
Kurki oczyściłam i opłukałam tylko trochę pod bieżącą
wodą. Ponieważ były drobne nie musiałam ich kroić. Posiekałam natomiast obraną
cebulkę i świeże
chili bez pestek.
Makaron wrzuciłam do gorącej, osolonej
wody. Na patelni rozgrzałam
oliwę, dodałam
chili,
cebulkę a po chwili
kurki. smażyłam 3 - 5 min. a następnie wlałam
śmietankę i gotowałam razem chwilę aż sos nieco zgęstniał. Doprawiłam go
solą i
pieprzem. Kiedy
makaron ugotował się al'dente odcedziłam go i przełożyłam szybko do gorącego sosu, wymieszałam i już można było nakładać. Na talerzach posypałam danie startym
oscypkiem (bo akurat miałam, ale może być
parmezan albo
żółty ser) i
szczypiorkiem.Pyszne i szybkie do przygotowania danie.