ßßß
Składniki:1/2 opakowania makaronu spaghettikiełbasa np.zwyczajna 500gCebula duża -2 sztuki1 mały słoiczek (190g) przecieru pomidorowegosól, pieprz do smaku ( ok. 1 łyżeczki)oregano - 1 łyżeczkaser żółty tarty - szklanka tartego1 łyżka - oleju1 łyżka - oliwy
Wykonanie:Kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć na rozgrzanej patelni z łyżką oleju.Cebule pokroić w kostkę (grubą) dodać do kiełbasy, chwile obsmażać, następnie przykryć i dusić ok 5 minut.Zalać całość wodą, tyle aby przykryło kiełbasę, dodać przecier pomidorowy, przyprawy. Mieszamy i gotujemy do momentu aż całość się zagotuje.Makaron ugotować w osolonym wrzątku al dente.Gotowy makaron przelać do sita i przelać łyżką oliwy - mieszamy.Układamy makaron na talerzu, dodajemy sos z kiełbasą, obsypujemy startym serem. Dekorujemy kilkoma listkami np. bazylii.Podajemy.