Wykonanie
Gorąco, duszno, nawet obiadu czy kolacji jeść się nie chce . . . A jak już to może tylko coś lekkiego np.
sałatkę z apetycznym kolorowym sosem.
składniki:Sos: 6 łyżek
jogurtu naturalnego1 łyżeczka
majonezupo garści
natki pietruszki,
szczypiorku i
koperkudo smaku:
sól morska i
pieprz ziołowy4 liście
sałaty karbowanej3
jajka ugotowane na twardo2 - 3
rzodkiewkikawałek
ogórka świeżego typu wąż2 garści
kiełków rzodkieweksposób przygotowania: SOS - do małego pojemnika blendera włożyłam
majonez,
jogurt i
zieleninę - zmiksowałam. Doprawiłam
solą,
pieprzem i ponownie zmiksowałam.
Jajka obrałam, podzieliłam na ćwiartki.
Sałatę,
ogórka i
rzodkiewki opłukałam i dokładnie osączyłam.
Ogórka, razem z skórką, i
rzodkiewki poszatkowałam w cienkie plasterki,
sałatę porwałam na mniejsze kawałki. Na półmisku ułożyłam liście przekładając je plasterkami
rzodkiewki i
ogórka, posypałam
kiełkami, dodałam
jajka. Całość polałam sosem. Podawałam bezpośrednio po przygotowaniu.Idealna
sałatka na kolację, lunch albo jako dodatek do potraw grillowych.