Wykonanie
Coś mi się chciało, ale żeby było lekko, chrupiąco i jednak z jakimś mięskiem. Pestki
granatu dodane do sałatki to był strzał w dziesiątkę.
składniki:kilka/kilkanaście liści
sałaty1 duża
pomarańcza1 - 2 łyżki
oleju z pestek
winogron1 łyżka posiekanego
koperkukilka/kilkanaście bardzo cienkich plasterków
polędwicy wieprzowej, takiej mocno wędzonej i parzonejpestki z połowy
owocu granatu1 łyżka listków
koperkudo smaku:
sól,
pieprz mielonysposób przygotowania : Liście
sałaty opłukałam i dobrze osączyłam.
Porwałam je na mniejsze kawałki.
Pomarańczę obrałam ze skórki i pokroiłam w ćwierć plasterki. Sok, który wyciekł przy krojeniu zmieszałam z
olejem i dosypałam troszkę drobno posiekanego świeżego
koperku - doprawiłam odrobinką
soli i
pieprzu mielonego - wymieszałam dokładnie. Na sałacie ułożyłam zwinięte w ruloniki cieniutkie plasterki
polędwicy - u mnie taka
wędlina nazywa się "
bekon z
beczki". Dodałam kawałki
pomarańczy. Z połówki
granatu wyłuskałam ziarenka i posypałam nimi
sałatkę. Całość
skropiłam sosem i posypałam listkami
koperku. Wyszła przepyszna
sałatka.