ßßß Cookit - przepis na Na śniadanie dzisiaj kanie

Na śniadanie dzisiaj kanie

nazwa

Wykonanie

Kanie to jedne z moich ulubionych grzybów. Zbieram je bardzo chętnie jeśli tylko mam ochotę. Nieprawdą jest, że łatwo można je pomylić z muchomorem sromotnikowym - w/g mnie ktoś kto tak twierdzi nie widział na oczy żadnego z tych gatunków więc lepiej żeby tylko kupował pieczarki w sklepie a sam niczego nie zbierał.
Dokładny opis kani znajdziecie na stronie Grzybland
Danie jest bardzo proste i szybkie do przygotowania - może ktoś powie, że zbyt proste jak na bloga, ale często najzwyklejsze rzeczy są najsmaczniejsze i warte polecenia.
składniki:
4 duże, rozwinięta kapelusze czubajki kani
3 łyżki masła
4 jajka - po 2 na porcję
do smaku: sól, pieprz mielony, papryka słodka mielona,
dodatkowo: natka pietruszki
sposób przygotowania: Kanie oczyściłam ręcznikiem papierowym, nie myłam - rosły wśród trawy i nie były zapiaszczone. Same kapelusze (bo trzonki są łykowate) pokroiłam w grube paski. Wydawało się tego dużo, ale kanie bardzo się kurczą przy smażeniu jak zresztą wszystkie grzyby. Na dużej patelni rozpuściłam masło, wrzuciłam grzyby i smażyłam je na silnym ogniu cały czas mieszając ok. 5 min. aż się przyrumieniły. Następnie doprawiłam solą, pieprzem i papryką, dosypałam ok. 2 łyżek drobno posiekanej natki pietruszki. Na wierzch wybiłam jajka i przykryłam patelnię żeby się ścięły. Podałam przybrane listkami natki, z pajdą świeżego wiejskiego chleba...
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2011/08/na-sniadanie-dzisiaj-kanie.html