Wykonanie
Słodkie,
owocowe śniadanie? Tosty francuskie z domową frużeliną
truskawkową to udany początek dnia. Myślę, że takie śniadanie przypadnie do gustu wszystkich maluchom. Polecam też:

czerstwe
razowe pieczywo2
jajkapół szklanki
mlekałyżka
cukru pudruolej do smażenia500 g
truskawekpół szklanki
cukrusok z połówki
cytryny2 łyżki
mąki ziemniaczanejpół szklanki
wodyTruskawki pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do garnka.Zasypać
cukrem, odstawić na godzinę aż
owoce puszczą sok.Dodać
sok z cytryny, zagotować i gotować kilka minut mieszając, co jakiś czas.
Mąkę rozmieszać z
wodą i wlać do
truskawek - energicznie mieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze 3 minuty.Gorącą wlać do słoików, zakręcić, zostawić do ostudzenia, a
potem przechowywać w lodówce.
Jajka wymieszać z
mlekiem i
cukrem pudrem.Na patelnie rozgrzać
olej, kromki
chleba namaczać w jajeczno-
mlecznej masie i smażyć z dwóch stron na złoto na patelni.Podawać polane frużeliną.