Za bobem nigdy nie przepadałam, ale taki młodybób w postaci szybkiej sałatki to coś pysznego łatwego w przygotowaniu. Koniecznie spróbujcie w tym sezonie. Polecam Wam również:sałatkę z bobu i jajekpasta z bobubób z czosnkiemsałatka z bobu z pestkami dyni .500 g bobukilka plasterków boczkuczerwona cebula2 duże ząbki czosnkupieprz naturalny2-3 łyżki olejuBób wrzucić do wrzącej wody (wcześniej osolonej) i gotować 15 minut.W między czasie na oleju usmażyć pokrojony w paseczki lub kosteczkę boczek na rumiano.Dodać posiekaną cebulę i smażyć aż się zeszkli.Na koniec dodać czosnek w plasterkach.Bób odcedzić, przelać zimną wodą i obrać z łupinek.Dodać bób na patelnię razem z posiekaną bazylią, wymieszać.