ßßß
 
            
         600 g kapusty kiszonej (z marchewką)50 g grzybów suszonych2 duże cebuleolej do smażenia2 listki laurowe4 kulki ziela angielskiego2 kulki jałowca (opcjonalnie)pieprz do smakuokoło 2 szklanki wodyGrzyby zalać wrzątkiem, zostawić na noc i następnego dnia gotować do miękkości (około 20-30 minut).Pokroić grzyby na mniejsze kawałki lub posiekać w odpowiednim sprzęcie.Cebulę pokroić w kosteczkę, usmażyć na oleju na złoto.Kapustę opłukać pod wodą, aby nie była za kwaśna i potem drobno pokroić, włożyć do garnka z grubym dnem, zalać wodą, dodać przyprawy i gotować do miękkości kapusty około godziny.Do ugotowanej kapusty dodać usmażoną cebulę i posiekane grzyby, doprawić do smaku pieprzem (ewentualnie solą).Taka kapusta idealnie nadaje się do nadziewania pierogów, uszek czy krokietów - przed napełnieniem należy odcisnąć z niej nadmiar płynów (żeby wygodniej było nakładać farsz czasem traktuję kapustę blenderem, ale nie dokładnie). Gotową można podawać także jako wigilijne danie na stół.
600 g kapusty kiszonej (z marchewką)50 g grzybów suszonych2 duże cebuleolej do smażenia2 listki laurowe4 kulki ziela angielskiego2 kulki jałowca (opcjonalnie)pieprz do smakuokoło 2 szklanki wodyGrzyby zalać wrzątkiem, zostawić na noc i następnego dnia gotować do miękkości (około 20-30 minut).Pokroić grzyby na mniejsze kawałki lub posiekać w odpowiednim sprzęcie.Cebulę pokroić w kosteczkę, usmażyć na oleju na złoto.Kapustę opłukać pod wodą, aby nie była za kwaśna i potem drobno pokroić, włożyć do garnka z grubym dnem, zalać wodą, dodać przyprawy i gotować do miękkości kapusty około godziny.Do ugotowanej kapusty dodać usmażoną cebulę i posiekane grzyby, doprawić do smaku pieprzem (ewentualnie solą).Taka kapusta idealnie nadaje się do nadziewania pierogów, uszek czy krokietów - przed napełnieniem należy odcisnąć z niej nadmiar płynów (żeby wygodniej było nakładać farsz czasem traktuję kapustę blenderem, ale nie dokładnie). Gotową można podawać także jako wigilijne danie na stół.