ßßß
200 g mąki krupczatki100 g masła lub margarynyjajko4 łyżki cukru pudru2 tabliczki białej czekolady1/4 szklanki śmietanki kremówkiozdoby: płatki migdałów, posypki cukrowe, czekolada gorzka (rozpuszczona, do pisania)Mąkę zagnieść z masłem, dodać jajko i cukier - ponownie zagnieść.Przełożyć do woreczka i włożyć do lodówki na godzinę.Rozwałkować na dowolny kształt placka, zrobić ozdobne ranty (lepiej je doklejać do reszty ciasta na rozmieszane białko jajka, bo moje lekko odpadły).Środek ciasta nakłuć widelcem.Przełożyć na papier do pieczenia, na ciasto wysypać obciążanie np. groch, fasolę lub nakryć od góry papierem do pieczenia i wysypać monety - tak aby ciasto za mocno nie wyrosło.Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st.C. przez 15 minut.Wystudzić ciasto.Do garnuszka wlać śmietankę i dodać połamane białe czekolady, mieszać aż się rozpuści.Zostawić do ostygnięcia - po 20 minutach można już polewę rozlać na mazurku, wyrównać łopatką.Posypać ozdobami - ja dodatkowo rozpuściłam w kąpieli wodnej gorzką czekoladę, którą przełożyłam do szprycy i zrobiłam napis.