Znana każdemu z nas, jedna z najpopularniejszych sałatek na świecie. W wielu krajach istnieją jej rożne odmiany. Tradycyjna grecka sałatka składa się z pomidorów, ogórków ,sałaty ,oliwek, cebuli, sera feta i oliwy z oliwek. W Ameryce np. dodaje się do niej często także anchois, sardynki , papryczka chilli czy rzodkiewki . Każdy kraj nazywa ja inaczej i nie zawsze jest to dosłowne tłumaczenie. Często jednak występowały spore nieporozumienia i mianem greckiej sałatki nazywano potrawy nie mające nic wspólnego z grecką kuchnią. W 1925 roku mianem jednej z najbardziej znanych greckich potraw została nazwana sałatka składająca się z dyni i kwaśnego mleko. Ta zabawna sytuacja miała jednak miejsce w Australii wiec chyba można to zrozumieć1 ogórek2 pomidory200 g rukoliCzarne oliwki200 g fetyOliwa z oliwekOcet balsamicznySol morska i pieprzRukolę umyć i osuszyć. Cebulę pokroić w krążki. Pomidory pokroić w ósemki. Ogórki pokroić w plasterki. Fetę pokroić w kostkę.Na sałatę wyłożyć pozostałe warzywa i kostki fety. Oddzielnie podać oliwę i ocet.