ßßß Cookit - przepis na Krem z dyni hokkaido z imbirem i zielonym groszkiem

Krem z dyni hokkaido z imbirem i zielonym groszkiem

nazwa

Wykonanie

Mmmm... gotowanie tej zupy-przekąski zajmuje mniej więcej tyle, co pójście do sklepu i kupienie takiej w proszku, powrót do domu i zalanie jej wrzątkiem.
Sami wiecie więc, co lepiej wybrać. ;)
Nie ma jesieni bez herbaty z cytryną i potraw z dyni.
Warto zacząć od czegoś lekkiego.
ok. 0,5kg miąższu dyni hokkaido (najlepsza zaraz po piżmowej)
3 nieduże ziemniaki
1 spora cebula
puszka groszku konserwowego
ok. 3 szklanki bulionu warzywnego
1,5 szklanki mleka
łyżeczka świeżo startego imbiru
łyżeczka soku z cytryny
posiekana natka pietruszki
sól, biały pieprz mielony
opcjonalnie: grzanki z chleba tostowego, ziarenka granatu
Dynię i ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
Wrzucamy do garnka z ciepłym bulionem, dorzucamy też pokrojoną obraną cebulę i odsączony z zalewy groszek z puszki.
Całość gotujemy na niezbyt dużym ogniu do miękkości.
Miękkie warzywa z bulionem miksujemy na gładką masę.
Doprawiamy imbirem i pozostałymi przyprawami, a także sokiem z cytryny.
Dolewamy mleko i dobrze mieszamy.
Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia.
Podajemy w kubkach lub bulionówkach, posypaną posiekaną natką oraz ewentualnie granulkami granatu (świetnie się komponują!) i grzankami. :)
Źródło:http://bialaglowka.blogspot.com/2015/09/krem-z-dyni-hokkaido-z-imbirem-i.html