Wykonanie
Mmmm... gotowanie tej zupy-przekąski zajmuje mniej więcej tyle, co pójście do sklepu i kupienie takiej w proszku, powrót do domu i zalanie jej wrzątkiem.Sami wiecie więc, co lepiej wybrać. ;)Nie ma jesieni bez
herbaty z
cytryną i potraw z dyni.Warto zacząć od czegoś lekkiego.ok. 0,5kg miąższu dyni hokkaido (najlepsza zaraz po piżmowej)3 nieduże
ziemniaki1 spora
cebulapuszka
groszku konserwowegook. 3 szklanki
bulionu warzywnego1,5 szklanki
mlekałyżeczka świeżo startego
imbirułyżeczka
soku z cytrynyposiekana
natka pietruszkisól,
biały pieprz mielonyopcjonalnie: grzanki z
chleba tostowego, ziarenka
granatuDynię i
ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.Wrzucamy do garnka z ciepłym
bulionem, dorzucamy też pokrojoną obraną
cebulę i odsączony z zalewy
groszek z puszki.Całość gotujemy na niezbyt dużym ogniu do miękkości.Miękkie warzywa z
bulionem miksujemy na gładką masę.Doprawiamy
imbirem i pozostałymi
przyprawami, a także
sokiem z cytryny.Dolewamy
mleko i dobrze mieszamy.Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia.Podajemy w kubkach lub bulionówkach, posypaną posiekaną
natką oraz ewentualnie granulkami
granatu (świetnie się komponują!) i grzankami. :)