Wykonanie
na 4 pierożki calzone:ciasto:200g
mąki pszennej pełnoziarnistej225g
mąki pszennej poznańskiej1 płaska łyżeczka
soli morskiej2 łyżki
oliwy z oliwek300ml
mleka wymieszanego z ciepłą
wodą (pół na pół)20g świeżych
drożdży1 łyżeczka
cukrufarsz:passata pomidorowa
zioła włoskie1 ząbek
czosnkuok. 200g
świeżych pieczarek1
czerwona paprykaok. 80g
żółtego sera1 spora
czerwona cebulamasło klarowaneDo miski przesiewamy
mąkę pszenną poznańską. Dodajemy do niej
mąkę pełnoziarnistą, której przesiewać nie trzeba.Do drugiej miseczki wkruszamy
drożdże. Zasypujemy je
cukrem i wlewamy do nich pół szklanki letniego
mleka z
wodą. Wszystko razem dobrze mieszamy, aż
drożdże się rozpuszczą.Dodajemy łyżkę
mąki i pozostawiamy zaczyn do wyrośnięcia.Gdy
drożdże będą gotowe do pracy, przygotowujemy ciasto na calzone.Do mąk w misce dolewamy zaczyn oraz
oliwę z oliwek, pozostałe letnie
mleko z
wodą oraz
sól.Składniki dobrze ze sobą łączymy, po czym zagniatamy na stolnicy.
Mąka pełnoziarnista powinna być dobrze wyrobiona, powinniśmy więc ugniatać ciasto dłuższy czas, najlepiej około dziesięciu minut.Nie może być ono zbyt twarde, jeśli więc ciężko się wyrabia, warto dodać więcej
mleka lub
wody.Gdy będzie już dobrze wyrobione, gładkie i jednolite, natłuszczonymi dłońmi formujemy je w kulę i odstawiamy w misce do podwojenia objętości.W tym czasie przygotowujemy farsz.Szklankę passaty pomidorowej mieszamy z dwiema łyżeczkami włoskich
ziół.Dodajemy do nich przeciśnięty przez praskę
czosnek.
Pieczarki kroimy na połowy, po czym na ćwiartki.Podsmażamy je lekko na
maśle z każdej strony.
Paprykę kroimy w cienkie, krótkie paski lub kostkę.
Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Cebulę kroimy w cienkie piórka.Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 4 w miarę równe części.Każdą z nich rozwałkowujemy na dość cienki placek (ok. 3mm grubości), który smarujemy sosem z pomidorowej passaty, pozostawiając przynajmniej 1 cm wolnego miejsca na cieście (do sklejenia).Na połowie ciasta wysypujemy składniki farszu (niezbyt grubo).Najpierw
cebulę, następnie podsmażone
pieczarki,
paprykę oraz
ser.Częścią ciasta bez farszu przykrywamy tę z farszem i zaklejamy jak najpiękniej umiemy w formę pierożka.To samo robimy z pozostałymi plackami.Każdego pierożka smarujemy lekko
mlekiem i posypujemy
ziołami.Pozostawienie do ponownego wyrastania nie jest potrzebne, więc gotowe calzone wkładamy prosto do ciepłego piekarnika.Jeśli pieczemy na kamieniu, należy zacząć go nagrzewać już podczas wyrastania
drożdżowego ciasta, a następnie piec na nim calzone około 10 minut.Jeśli zaś pieczemy je w formie standardowej, należy pierożki ułożyć na papierze do pieczenia i piec w temperaturze 200 stopni około 20 minut, aż będą rumiane.