ßßß Cookit - przepis na Odrywany chlebek czosnkowy

Odrywany chlebek czosnkowy

nazwa

Wykonanie

Nareszcie upragniony weekend. Można bezkarnie dłużej pospać, zjeść leniwe śniadanie, spokojnie wypić kawę i cieszyć się piękną, złotą jesienią. Do takich poranków najlepiej pasuje świeże, domowe pieczywo - idealny element sobotniego śniadania. Dziś w wersji czosnkowej, aby wzmocnić odporność przed jesiennymi infekcjami.
przepis na keksówkę o wymiarach 25cm x 13cm
CIASTO:
2 szklanki mąki pszennej
30g świeżych drożdży
250 ml ciepłej wody
pół łyżeczki soli
łyżka cukru
łyżka ziół prowansalskich
MASŁO CZOSNKOWE:
70g roztopionego masła
4 ząbki czosnku
2/3 szklanki świeżych ziół
Przygotuj zaczyn - w miseczce wymieszaj rozkruszone drożdże z cukrem, łyżką mąki i 3 łyżkami ciepłej wody. Rozmieszaj dokładnie i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.
Do dużej miski przesiej pozostałą mąkę, dodaj szczyptę soli i 3 łyżki ziół prowansalskich. Gdy zaczyn już wyrośnie, dodaj go do miski z mąką, wymieszaj dokładnie, a następnie dodawaj powoli wodę z oliwą. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Im dłużej wyrabiasz, tym lepiej :) Gdy ciasto będzie gotowe, przełóż je ponownie do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 1,5h w ciepłe miejsce.
Po tym czasie wyrośnięte ciasto przełóż na blachę, rozciągnij je równomiernie, tak aby przybrało kształt kwadratu.
Masło wymieszaj z przeciśniętymi ząbkami czosnku.
Ciasto smaruj masłem, posyp świeżymi ziołami, a następnie pokrój wzdłuż dłuższego boku na paski o szerokości ok. 10 cm. Pasy układamy na sobie, a następnie kroimy w kwadraty i przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem. Odstawiamy na kolejne 30 minut. Po tym czasie chlebek wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz ok. 35 minut.
Najlepiej smakuje świeżo po upieczeniu :)
Smacznego :)
Źródło:http://w-zielonej-kuchni.blogspot.com/2015/10/odrywany-chlebek-czosnkowy.html