Wykonanie
Nareszcie upragniony weekend. Można bezkarnie dłużej pospać, zjeść leniwe śniadanie, spokojnie wypić
kawę i cieszyć się piękną, złotą jesienią. Do takich poranków najlepiej pasuje świeże, domowe
pieczywo - idealny element sobotniego śniadania. Dziś w wersji czosnkowej, aby wzmocnić odporność przed jesiennymi infekcjami.przepis na keksówkę o wymiarach 25cm x 13cm
CIASTO:2 szklanki
mąki pszennej30g świeżych
drożdży250 ml ciepłej
wodypół łyżeczki
soliłyżka
cukrułyżka
ziół prowansalskichMASŁO
CZOSNKOWE:70g roztopionego
masła4 ząbki
czosnku2/3 szklanki świeżych
ziółPrzygotuj zaczyn - w miseczce wymieszaj rozkruszone
drożdże z
cukrem, łyżką
mąki i 3 łyżkami ciepłej
wody. Rozmieszaj dokładnie i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.Do dużej miski przesiej pozostałą
mąkę, dodaj szczyptę
soli i 3 łyżki
ziół prowansalskich. Gdy zaczyn już wyrośnie, dodaj go do miski z
mąką, wymieszaj dokładnie, a następnie dodawaj powoli
wodę z
oliwą. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Im dłużej wyrabiasz, tym lepiej :) Gdy ciasto będzie gotowe, przełóż je ponownie do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 1,5h w ciepłe miejsce.Po tym czasie wyrośnięte ciasto przełóż na blachę, rozciągnij je równomiernie, tak aby przybrało kształt kwadratu.
Masło wymieszaj z przeciśniętymi ząbkami
czosnku.Ciasto smaruj
masłem, posyp świeżymi
ziołami, a następnie pokrój wzdłuż dłuższego
boku na paski o szerokości ok. 10 cm. Pasy układamy na sobie, a następnie kroimy w kwadraty i przekładamy do keksówki wysmarowanej
masłem. Odstawiamy na kolejne 30 minut. Po tym czasie chlebek wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz ok. 35 minut.Najlepiej smakuje świeżo po upieczeniu :)Smacznego :)