Wykonanie
Delikatny zapach
czosnku i smakowity aromat
ziół… Tak może pachnieć jedynie świeże
pieczywko czosnkowe, które z łatwością przyrządzisz w domowym piekarniku. Chlebek doskonale pasuje do wszelkiego rodzaju potraw, takich jak zupy, szaszłyki, czy warzywne sałatki. Stanowi również wspaniałą, ciepłą przekąskę.Składniki (dla 4 osób):
pieczywo:500 g
mąki pszennej25 g świeżych
drożdży piekarskich300 ml letniej
wodyniepełna łyżeczka
cukru1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
ziół prowansalskich1 ząbek
czosnku1 łyżka
oliwy z oliwekmasło czosnkowe:1 kostka
masła3 ząbki
czosnkuewentualnie
ziołaDrożdże zalewamy letnią
wodą, dodajemy
cukier i jedną łyżkę
mąki. Mieszamy.W misce mieszamy
mąkę,
sól,
zioła prowansalskie oraz przeciśnięty przez praskę
czosnek. Następnie dolewamy do tego rozpuszczone wcześniej
drożdże i
oliwę. Mieszamy wszystkie składniki dłońmi na gładkie i elastyczne ciasto. Zostawiamy je pod przykryciem przez pół godziny, aby wyrosło.Wyrośnięte ciasto formujemy w kształt
chlebka lub
bagietki. Na wierzchu bochenka zrób kilka płytkich nacięć nożem – dzięki temu chlebek nie pęknie w czasie pieczenia. Przykrywamy go ściereczką na 20 minut i czekamy, aż ponownie urośnie. Chlebek spryskujemy odrobiną
wody i nacieramy
mąką. Pieczemy go w temperaturze 200C przez 50-60 minut.Musimy odczekać, aż chlebek nieco ostygnie, a następnie kroimy go na grube kromki. Podajemy do wszelkiego rodzaju zup i szaszłyków lub delektuj się samym
chlebkiem posmarowanym odrobiną
masła czosnkowego: obrany
czosnek , przeciskamy przez praskę i mieszamy razem z
masłem, najlepiej blenderem, możemy dodać także
zioła np. prowansalskie. Smacznego!