Wykonanie
Sezon na
kurki uważam, za rozpoczęty. Nie przepadam za
grzybami, ale na te czekam zawsze z utęsknieniem. Najbardziej lubię je jako dodatek do porannej jajecznicy.
Kurki zamieniają tę prostą potrawę w istne, kulinarne arcydzieło. Dziś jednak nie będzie przepisu na jajecznicę, ale za to chciałam podzielić się z
Wami pyszną tartą. Moja jest w wersji bezglutenowej, ale jeśli chcecie możecie przygotować ciasto z
mąki pszennej. W obu wersjach smakuje wyśmienicie ;)
250g
mąki gryczanejłyżka
skrobi z tapioki80g
masła3 łyżki
śmietanyszczypta
soli3 łyżki
wodypierś kurczaka200g
kurekmasło klarowne
jajko150ml
śmietany 18%sól,
pieprzCIASTO : W misce połącz
mąkę,
skrobię,
masło,
śmietanę i
sól. Stopniowo dodawaj
wodę i zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę,
owiń folią spożywczą i schłodź pół godziny w lodówce. Piekarnik nagrzej do 190°C. Formę wylep
ciastem, przykryj papierem do pieczenia i wysyp na wierzch
suchą fasolę (ciasto dzięki temu nie podniesie się podczas pieczenia ). Piecz 15 min.FARSZ:
Kurki obierz, umyj dokładnie.
Pierś kurczaka pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej
masło klarowne, a następnie podsmaż na nim
kurki oraz
pierś kurczaka. Przypraw je niewielką ilością świeżo mielonego,
czarnego pieprzu. Gdy będą już miękkie, odstaw do przestygnięcia.Do miseczki wbij
jajka, dodaj
śmietankę i dobrze wymieszaj.Na podpieczony spód przełóż
kurki z
kurczakiem, całość zalej masą
śmietanowo-jajeczną.Gotową tarę wstaw do piekarnika i piecz kolejne 20 minut. Po upieczeniu pozostaw do przestygnięcia. Podawaj z
sosem czosnkowym :)Smacznego :)