Wykonanie
W poniedziałek bardzo często na naszym
stole pojawia się zupa pomidorowa. Taka tradycja, w
sumie nie mam pojęcia skąd się wzięła, ale jest :) Teraz, gdy w ogrodzie mnóstwo świeżych
pomidorów, aż szkoda ich nie wykorzystać. Dlatego zamiast kupnego
przecieru pomidorowego, zróbcie sobie zupę ze świeżych
pomidorów. Smakuje dużo lepiej i jest dużo zdrowsza. Spróbujcie sami ;)Porcja dla 4 osób
8 dużych
pomidorów malinowychcebulaząbek
czosnkumarchew1l
bulionu warzywnegooliwa100ml
śmietany 18%sól,
pieprz+
makaronW garnku rozgrzej
oliwę, podsmaż na niej drobno posiekaną
cebulę i
czosnek. Następnie dodaj obraną i drobno pokrojoną
marchew. Smaż ok. 5 minut, ciągle mieszając.
Pomidory sparz, obierz ze skóry, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie dodaj je do pozostałych warzyw i smaż kolejne 5 minut. Po tym czasie do warzyw wlej
bulionu, dopraw
solą i
pieprzem. Gotuj do czasu, aż warzywa zrobią się miękkie. Po ugotowaniu odstaw zupę na chwilę do przestygnięcia, a następnie zmiksuj ją dokładnie.
Śmietanę przelej do kubka, dodaj 3 łyżki gorącej zupy, wymieszaj dokładnie, a następnie przelej ją ponownie do garnka, wymieszaj całość dokładnie.Gotową zupę dopraw świeżą
natką pietruszki. Podawaj z ulubionym
makaronem.Smacznego ;)