Lubicie zupy? Dawniej bardzo rzadko pojawiały się w moim menu. Jednak z wiekiem (podobno wraz z przybywającymi latami zmieniają nam się upodobania kulinarne;D) coraz bardziej zaczęłam się do nich przekonywać. Szczególnie do tych w postaci kremu z świeżych, sezonowych warzyw. Dziś naszła mnie ochota na krem z zielonego groszku :) Tylko koniecznie użyjcie świeżego, nie konserwowego, aby nie zepsuć smaku zupy :)porcja dla 4 osób1,5l bulionu drobiowego400g zielonego groszku (ugotowanego)pęczek natki pietruszki2 ziemniakiząbek czosnkusól, pieprz+ chleb żytniDo garnka wlej bulion, dodaj przeciśnięty ząbek czosnku, obrane i pokrojone ziemniaki i młodąmarchewkę oraz natkę pietruszki. Zagotuj. Gdy marchew i ziemniaki będą miękkie, wyłącz ogień. Następnie dodaj zielony groszek, całość zmiksuj dokładnie. Przypraw solą i pierzem do smaku.Podawaj z grzankami z żytniego chleba.Smacznego :)