Wykonanie
Dziś opowieść o
bobie. Przyznam, że raczej nie należy on do moich ulubionych, letnich warzyw. Nie przepadam za
bobem bez dodatków, ale taki pod postacią zupy, czy też z dodatkiem
młodych ziemniaczków i
szynki parmeńskiej brzmi już bardzo dobrze :) Dziś mam dla Was tę pierwszą wersję - zupę krem z młodego
bobu. Przygotowuje się ją bardzo szybko i jest naprawdę smaczna :)porcja dla 4 osób
1l
bulionu drobiowegoząbek
czosnkumłoda marchewkanatka pietruszkisól,
pieprzPrzed gotowaniem
bób przełóż na sitko i dokładnie opłucz. Następnie przełóż go do garnka, zalej
wodą i gotuj ok 15 minut na wolnym ogniu. Dokładny czas zależy od tego, czy
bób jest
młody, czy troszkę starszy. Po ugotowaniu odcedź
wodę, i odstaw do przestygnięcia. Następnie obierz
bób ze skórek.Do garnka wlej
bulion, dodaj przeciśnięty ząbek
czosnku, obraną i pokrojoną
młodą marchewkę oraz
natkę pietruszki. Zagotuj. Gdy
marchew będzie miękka, wyłącz ogień. Następnie dodaj
bób, całość zmiksuj dokładnie. Przypraw
solą i pierzem do smaku.Podawaj z grzankami.Smacznego :)