Wykonanie
składniki* 2/3 szklanki
ryżu* 3
cebulki czosnkowe lub 2 małe zwykłe* 1
marchewka* 1/2 dużej
pietruszki* kawałek
selera* 1/2
młodej cukinii* 1/2
czerwonej papryki* pęczek
natki pietruszki* suszona
natka pietruszki i
lubczyk*
sól,
pieprz* 1 szklanka
bulionu drobiowego lub warzywnego*
oliwa do smażeniaSposób wykonania
Cebulkę obrać i drobno pokroić.
Marchewkę,
pietruszkę i
selera obrać i pokroić lub poszatkować, w cienkie słupki,
cukinię również, ale nie obierać, jedynie umyć,
paprykę pokroić w nieduże paski.W niedużym garnku z grubym dnem rozgrzać
oliwę i podsmażyć
cebulkę, następnie dodać
ryż i smażyć, aż
zrobi się szklisty cały czas mieszając.Dodać
marchewkę,
pietruszkę i
selera i wszystko razem podsmażyć, na końcu dodać
paprykę i
cukinię, jeszcze chwilę smażyć.Podsmażone warzywa z
ryżem zalać szklanką
bulionu, dodać nieco
pieprzu i odrobinę
soli, dodać po ok. 1/2 łyżeczki suszonej
natki pietruszki i
lubczyku, zamieszać, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem, aż
ryż będzie miękki, a płynu praktycznie nie będzie.W razie potrzeby dolać nieco płynu jeżeli ryz byłby jeszcze nieco twardy, aby się nie przypaliło.Nie mieszać w trakcie duszenia.Przed samym zestawieniem z ognia dodać posiekaną
natkę pietruszki i lekko wymieszać.Podawać jako danie lub jako dodatek do
mięsa.