ßßß
opakowanie kaszy pęczak (ok. 350g)400ml białego, wytrawnego wina2l bulionu wołowego lub warzywnego3 ząbki czosnkujedna, duża cebula1,5kg buraków150g koziego seraoliwamasło klarownesól morskasólpieprzBuraki umyj, osusz i pokrój na ćwiartki. Ułóż je na blasze do pieczenia, skrop oliwą i oprósz solą morską. Piecz ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gdy buraki zrobią się miękkie, wyjmij je z piekarnika i pozostaw do wystudzenia. Następnie obierz je ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.Na głębokiej patelni lub w dużym garnku, rozgrzej 2 łyżki masła klarownego. Podsmaż cebulę pokrojoną w bardzo drobną kostkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Gdy będą już złociste, dodaj kaszę pęczak i smaż ok. 3 minut, cały czas mieszając. Następnie dodaj wino i gotuj na silnym ogniu, aż odparuje. Zmniejsz ogień, dodaj chochelkę bulionu i gotuj, aż kasza wchłonie cały płyn. Postępuj tak, aż zużyjesz ok. 3/4 bulionu (gdy kasza będzie al dente). W tym czasie zetrzyj ser kozi na tarce o małych oczkach.Gdy kasza będzie już al dente, dodaj buraki i kozi ser. Dokładnie wymieszaj, przypraw pieprzem i solą. Gotuj jeszcze przez chwilę, do czasu aż kasza będzie miękka. Pamiętaj o ciągłym mieszania, aby danie się nie przypaliło.Przed podaniem, na wierzchu każdej porcji posyp niewielką ilością koziego sera i udekoruj gałązką świeżego tymianku.Smacznego :)