ßßß Cookit - przepis na + orzechy włoskie

+ orzechy włoskie

nazwa

Wykonanie

Torty to ciasta szczególne. Piecze się je przeważnie z jakiegoś powodu: urodzin, imienin, czy też ważnych uroczystości rodzinnych lub zawodowych. Tak było i tym razem :)
Tort czekoladowy z kremem orzechowym
przepis na tortownicę o średnicy 23cm
CIASTO
225g mąki pszennej
3 łyżki kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
100g cukru
2 łyżeczki esencji waniliowej
180g niesolonego masła
2 duże jajka
180ml mleka
+cynamon
KREM
500 ml śmietanki kremowej 36%, bardzo zimnej
1 szklanka cukru pudru
375 g serka mascarpone
375 g serka kremowego lekko słonego np. Philadelphia lub podobnej Piątnicy
200g zmielonych orzechów włoskich
CIASTO: Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesyp do miski. Dodaj cukier i esencję waniliową. Na małym ogniu rozpuść masło, a następnie dodaj go do mieszanki mąki. W kubku rozmieszaj jajka z mlekiem i także dodaj do miski. Całość zmiksuj na gładką masę. Formę wysmaruj masłem i obsyp kaszą manną. Wyłóż do niej ciasto, wyrównaj wierzch.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Ciasto piecz ok. 40 minut, aż wbita w ciasto wykałaczka będzie sucha. Pozostaw do wystudzenia w formie na ok. 10 minut, po czym wyłóż na kratkę i zostaw do całkowitego wystudzenia.
KREM: Śmietankę ubij mikserem na wysokich obrotach na sztywną pianę. Następnie dodawaj po 2 łyżki cukru pudru, cały czas miksując. W drugiej misce zmiksuj mascarpone z serkiem kremowym i orzechami, aż uzyskasz puszystą masę. Za pomocą łyżki połącz sery z ubitą śmietaną, delikatnie wymieszaj.
WYKOŃCZENIE: Ciasto przekrój na dwie połowy. Spód ciasta umieść na paterze. Wyłóż na niego ok. 1/3 kremu, wyrównaj i przykryj drugą częścią ciasta. Na wierzch wyłóż drugą część kremu, a ostatnią część rozsmaruj na brzegach. Wyrównaj krem, aby był w miarę gładki. Na koniec na wierzchu ciasta poukładaj połówki orzechów włoskich i całość delikatnie oprósz cynamonem.
Podawaj po schłodzenie.
Źródło:http://w-zielonej-kuchni.blogspot.com/2014/09/tort-czekoladowy-z-kremem-orzechowym.html