Wykonanie
Przepis na ten dip dostałam od sąsiadki. To była miłość od pierwszego spróbowania. I jak sie później okazało, nie tylko ja się w nim zakochałam. Dlatego w końcu postanowiłam podzielić się z
Wami przepisem, może i Wam posmakuje :)Dip można używać zamiast
koncentratu pomidorowego, do past, jako sos do
makaronu, czy też wyjadać prosto ze słoiczka, bez żadnych dodatków (tak, ja tak robie najczęściej :)
3 kg
papryki czerwonej20 dag
papryczki chilli25 dag
cukru3/4 szklanki
octuszklanka
oleju3 słoiczki
koncentratu pomidorowegogłówka
czosnku3
listki laurowe4 ziarenka
ziela angielskiego,1 łyżka
soliPaprykę zmielić w maszynce do
mięsa i gotować 15 minut. Dodać 25 dag
cukru, 3/4 szklanki
octu, szklankę
oleju i 3 słoiczki
koncentratu pomidorowego, dużą główkę
czosnku,
liscie laurowe,
ziele angielskie,
sól. Gotować wszystko jeszcze przez 20 minut. nakładać gorące do słoików.