ßßß Cookit - przepis na Ostry domowy ketchup z papryki i chili

Ostry domowy ketchup z papryki i chili

nazwa

Wykonanie

Weków nadal ciąg dalszy...mam nadzieję że skusicie się teraz na domowy ketchup z papryki czerwonej i chili-to wspaniała alternatywa sosów do wszelkich pieczonych mięs czy dań z grilla.
U mnie w spiżarce każdego roku musi znaleźć się obowiązkowo!
Do ketchupu użyłam octu JAMAR
Składniki:
3 kg papryki czerwonej,
15 dag ostrej papryki chili,
2 główki czosnku,
4 liście laurowych,
1/2 kg cukru,
4 łyżki koncentratu pomidorowego,
2 łyżki soli,
350 ml octu 10%- JAMAR
300 ml oleju
Wykonanie:
Czerwoną paprykę myjemy, kroimy na pół, wydrążamy nasiona ze środka, z chili robimy to samo tyle że w rękawiczkach-grozi poparzeniem! Czosnek obieramy z łusek.
Następnie papryki i obrany czosnek mielimy w maszynce do mięsa o drobnych oczkach.
Zmielone warzywa przekładamy do garnka, wlewamy ocet, wsypujemy sól i cukier wrzucamy liście laurowe dodajemy koncentrat pomidorowy całość gotujemy 1 godzinę mieszając od czasu do czasu, po upływie tego czasu wlewamy olej gotujemy 15 minut-rozlewamy do wyparzonych słoiczków najlepiej małych, zakręcamy i gorące okręcamy w gruby koc-nie pasteryzujemy.
http://jamar.pl/
Źródło:http://waniliaikardamon.blogspot.com/2015/08/ostry-domowy-ketchup-z-papryki-i-chili.html