Wykonanie
Weków nadal ciąg dalszy...mam nadzieję że skusicie się teraz na domowy
ketchup z
papryki czerwonej i
chili-to wspaniała alternatywa
sosów do wszelkich
pieczonych mięs czy dań z grilla.U mnie w spiżarce każdego roku musi znaleźć się obowiązkowo!Do
ketchupu użyłam
octu JAMAR
Składniki:3 kg
papryki czerwonej,15 dag
ostrej papryki chili,2 główki
czosnku,4
liście laurowych,1/2 kg
cukru,4 łyżki
koncentratu pomidorowego,2 łyżki
soli,350 ml
octu 10%- JAMAR300 ml
olejuWykonanie:
Czerwoną paprykę myjemy, kroimy na pół, wydrążamy nasiona ze środka, z
chili robimy to samo tyle że w rękawiczkach-grozi poparzeniem!
Czosnek obieramy z łusek.
Następnie
papryki i obrany
czosnek mielimy w maszynce do
mięsa o drobnych oczkach.
Zmielone warzywa przekładamy do garnka, wlewamy
ocet, wsypujemy
sól i
cukier wrzucamy
liście laurowe dodajemy
koncentrat pomidorowy całość gotujemy 1 godzinę mieszając od czasu do czasu, po upływie tego czasu wlewamy
olej gotujemy 15 minut-rozlewamy do wyparzonych słoiczków najlepiej małych, zakręcamy i gorące okręcamy w gruby koc-nie pasteryzujemy.
http://jamar.pl/