Wykonanie
W zdrowej diecie na
słodycze też musi być miejsce, trzeba wybrać tylko ich zdrowszą wersję. :)przepis na 10 muffinek
szklanka
mąki orkiszowejłyżeczka
proszku do pieczeniapół łyżeczki
cynamonuszczypta
imbiru mielonego2 łyżki
suszonej żurawiny2 duże
marchewki200ml
mleka sojowego (może też być owsiane,
ryżowe,
kokosowe)
jajko2 łyżki
syropu klonowegoMarchew obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach i przełóż na durszlak, tak aby pozbyć się nadmiaru soku z
marchwi.Do miski przesiej
mąkę, dodaj
proszek do pieczenia,
cynamon,
imbir i
żurawinę. Do kubka wlej
mleko, dodaj
syrop klonowy i
jajko. Wymieszaj dokładnie i przelej składniki płynne do miski z
mąką. Następnie dodaj do niej
marchew i dokładnie wymieszaj.Formę na muffiny wyłóż papierowymi papilotkami. Wykładaj do nich masę, tak aby wypełniała 3/4 wysokości foremek.Piecz ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200stopnii. Podawaj po ostudzeniu :)