Wykonanie
Dyniowe ciasto z
żurawinąDyniowe ciasto z
żurawiną to propozycja deseru dla bezglutenowców. Zwykła
mąka pszenna zastąpiona została
mąką kukurydzianą.
Cukier zastąpiłam łyżką
miodu oraz
żurawiną. Dodana 1 łyżeczka
cynamonu podbija
słodycz deseru dzięki
czemu otrzymujemy mniej kaloryczny, zdrowy słodki deser.500 g dyni (obranej, bez miąższu i pestek)3
jajka3 łyżki
mąki kukurydzianej70 g
suszonej żurawiny1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka suszonego
imbiru1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
curryPodane składniki wystarczą do przygotowania ciasta w foremce o wymiarach (dla około 6-8 osób).
Dynię pozbawiamy miąższu i skóry. Myjemy i kroimy na drobne kawałki. Kawałki dyni ścieramy na tarce o drobnych oczkach np. w zelmerze.W misce łączymy startą
dynię,
cynamon,
imbir,
curry. Dodajemy też
suszoną żurawinę, nie moczoną, gdyż podczas pieczenia wchłonie ona nadmiar płynu z ciasta i napęcznieje dzięki
czemu nie będzie twarda. Dodajemy oddzielone od
białek 3
żółtka i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie do miski dodajemy wymieszaną z
proszkiem do pieczenia mąkę kukurydzianą i znowu dokładnie mieszamy.
Białka ucieramy na sztywną pianę i dokładamy do ciasta małymi porcjami i delikatnie mieszamy aby nie zniszczyć puszystej struktury.Ciasto przekładamy do formy i pieczemy w rozgrzanym do 180 St. C piekarniku w funkcji termoobiegu około 30 – 45 minut.Sprawdzamy szpikulcem czy jest gotowe.Po upieczeniu zostawiamy w gorącym piekarniku na kilkanaście minut, a następnie wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Dopiero gdy ciasto wystygnie wyjmujemy je z foremki.Ciasto świetnie smakuje samo jak też z kwaśną
śmietaną,
owocami sezonowymi czy polane
miodem – według uznania.