ßßß Cookit - przepis na Dyniowe ciasto z żurawiną

Dyniowe ciasto z żurawiną

nazwa

Wykonanie

Dyniowe ciasto z żurawiną
Dyniowe ciasto z żurawiną to propozycja deseru dla bezglutenowców. Zwykła mąka pszenna zastąpiona została mąką kukurydzianą. Cukier zastąpiłam łyżką miodu oraz żurawiną. Dodana 1 łyżeczka cynamonu podbija słodycz deseru dzięki czemu otrzymujemy mniej kaloryczny, zdrowy słodki deser.
500 g dyni (obranej, bez miąższu i pestek)
3 jajka
3 łyżki mąki kukurydzianej
70 g suszonej żurawiny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka suszonego imbiru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka curry
Podane składniki wystarczą do przygotowania ciasta w foremce o wymiarach (dla około 6-8 osób).
Dynię pozbawiamy miąższu i skóry. Myjemy i kroimy na drobne kawałki. Kawałki dyni ścieramy na tarce o drobnych oczkach np. w zelmerze.
W misce łączymy startą dynię, cynamon, imbir, curry. Dodajemy też suszoną żurawinę, nie moczoną, gdyż podczas pieczenia wchłonie ona nadmiar płynu z ciasta i napęcznieje dzięki czemu nie będzie twarda. Dodajemy oddzielone od białek 3 żółtka i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie do miski dodajemy wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę kukurydzianą i znowu dokładnie mieszamy.
Białka ucieramy na sztywną pianę i dokładamy do ciasta małymi porcjami i delikatnie mieszamy aby nie zniszczyć puszystej struktury.
Ciasto przekładamy do formy i pieczemy w rozgrzanym do 180 St. C piekarniku w funkcji termoobiegu około 30 – 45 minut.
Sprawdzamy szpikulcem czy jest gotowe.
Po upieczeniu zostawiamy w gorącym piekarniku na kilkanaście minut, a następnie wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Dopiero gdy ciasto wystygnie wyjmujemy je z foremki.
Ciasto świetnie smakuje samo jak też z kwaśną śmietaną, owocami sezonowymi czy polane miodem – według uznania.
Źródło:http://www.kulinarny-blog.pl/dyniowe-ciasto-z-zurawina