ßßß Cookit - przepis na Croissanty z białą czekoladą

Croissanty z białą czekoladą

nazwa

Wykonanie

Awaryjne słodkości. Gdy naprawdę nie ma czasu, a potrzebujemy czegoś słokiego.
opakowanie ciasta francuskiego,
tabliczka czekolady białej
roztrzepane jajko
Nastawiamy piekarnik na 220 stopni. Rozwijamy delikatnie ciasto francuskie i dzielimy je na 6 kwadratów. Każdy kwadrat przecinamy po skosie, aby powstały dwa trójkąty ;)
Wersja II: wycinamy z ciasta francuskiego koło i dzielimy je na 8 trójkątów.
Czekoladę łamiemy na małe kawałki ( lub kładziemy po prostu całą kostkę, tak jak zrobiłam to ja;) i układamy przy podstawie trójkąta. Następnie zwijamy ciasto od dołu do góry trójkąta i sklejamy dokładnie boki rogalika.
Rogale umieszczamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy ok. 15 minut.
Źródło:http://w-zielonej-kuchni.blogspot.com/2013/10/croissanty-z-biaa-czekolada.html